Nyheter

130 bidrag ska bli 40 – Träpriset 2020

Träpriset 2020 har fått in 130 bidrag med stor variation och fler bidrag inom offentliga miljöer än tidigare år. Nu återstår för juryn att välja ut 40 objekt att besöka under vår och sommar 2019 för att sedan utse vinnaren av Träpriset 2020.
– Det är glädjande att se så stor variation inom bidragen. Vi har fått in fler offentliga byggnader i år än tidigare. Det tyder på att trä ses som ett hållbart och konstadseffektivt material som lämpar sig väl för stora offentliga miljöer, säger Alexander Nyberg som är ansvarig för Träpriset på branschorganisationen Svenskt Trä.
Träpriset som delas ut vart fjärde år är en temperaturmätare på svensk träarkitektur och speglar vår tids byggande i trä. Bland de insända bidragen finns projekt både i norr och i söder, i storstadsmiljöer och i mindre samhällen. Träbyggandet i Sverige ökar och utöver villor bygger vi idag allt mer flerbostadshus, skolor, vårdboenden och infrastruktur i trä.
– Det är en spännande tid eftersom trä ses som en del av lösningen på klimatproblemet. Det byggs större strukturer i trä än tidigare som de senaste hundra åren varit förbehållna andra material, alltså är vi på ny mark, säger Carmen Izquierdo som är ordförande för Träprisjuryn 2020.
Fem handplockade jurymedlemmar utgör Träprisjuryn 2020: Carmen Izquierdo, Tomas Alsmarker, Stefan Nyberg, Petra Gipp och Natasha Racki. Med bred erfarenhet inom arkitektur på både nationell och internationell nivå och med kunskaper inom allt från ingenjörskonst, teknisk funktion, konstruktion till konst och design ska juryn bland 130 bidrag utse vinnaren av Träpriset 2020.
Vinnaren offentliggörs på Träprisgalan i Stockholm våren 2020. Träprisgalan är en öppen tillställning som alla är välkomna att anmäla sig till i mån av plats, först till kvarn gäller. Håll utkik på www.träpriset2020.se för mer information.
Om Träpriset
Träpriset tilldelas vart fjärde år ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och som innehar särskilda arkitektoniska kvalitéer. Byggnaden kan vara ett hus, en bro eller en anläggning där trä använts på ett korrekt sätt som tillvaratar träets möjligheter och samtidigt speglar eller utvecklar den svenska arkitekturtraditionen.
Bilden:
Vasaplan, Umeå. Arkitekt Wingårdhs.
Foto: André Pihl.