Nyheter

Premiär för tävlingen Årets småhus

Kvalitet, kundnöjdhet och hållbarhet. Det är vad som står i fokus när Gar-Bo utlyser tävlingen Årets småhus.
Alla småhus som färdigställts under 2018 kan tävla om titeln Årets småhus. Kraven för att delta i tävlingen är att huset ska uppvisa noll fel vid slutbesiktning, vara täthetsprovtryckt med godkänt resultat och vara utformat med god form och funktion. Även byggprocessen och kundnöjdheten spelar in.
– Vi hoppas kunna stärka fokus på att bygga med hög kvalitet och på ett långsiktigt hållbart sätt. Med god kommunikation och en bra byggprocess får du kunder med hög nöjdhet och ett hus som är kvalitetssäkrat, säger Linnea Moberg, vd på Gar-Bo Försäkring.
Vill höja kvaliteten
Syftet med tävlingen är att uppmuntra till att höja kvaliteten i alla delar av byggprocessen. Linnea Moberg säger att kvaliteten generellt ser bra ut, men att det finns förbättringsområden. Branschen mäter till exempel sig själv genom nollfelsstatistik vilket innebär att det enbart får finnas noll till tre besiktningsanmärkningar vid en slutbesiktning. Enligt Gar-Bos siffror har denna statistik inte förbättrats utan snarare stagnerat de senaste åren.
– För oss är det viktigt med hållbarhet och kvalitet. Det ska vara tryggt att bo och leva i de hus som vi besiktar och försäkrar. Det finns många som är duktiga på dessa områden och det vill vi uppmärksamma genom vår tävling, säger Linnea Moberg
Jury från branschen
Vinnaren utses av en expertjury från branschen som representerar de olika perspektiven på småhusbyggande. Prisutdelningen sker på Gar-Bos event Småhusdagen i Nässjö i april.
– Det känns otroligt kul att få dra igång den här tävlingen. De flesta tävlingar om bostadshus handlar om utseende och design och där har vi saknat kvalitetsbiten. Vi vet att många jobbar hårt med kvalitet så det känns självklart att belöna de som gör det bäst. Nu hoppas vi på många spännande nomineringar! säger Rebecca Näsberg, projektledare för Årets småhus.
Bild: Gar-Bo