Nyheter

Stockholmsbörsen pressas av fortsatta djupa fall för Swedbank

De ledande indexen noteras på minus efter 25 minuters handel. • OMXS: −0,2 procent • OMXS30: –0,4 procent. Trots ett fall på 14 procent under onsdagen har Morgan Stanley varnat för att osäkerheten är hög och att Swedbank-kursen kan tryckas ner ytterligare. Aktien faller också tungt och är ner 8 procent i den tidiga handeln.
Det går inte heller att utesluta att även SEB, som tappade 4 procent på onsdagen, dras in i härvan med misstänkt penningtvätt i Baltikum, säger finansmannen Bill Browder till DN. SEB:s aktie backar runt 2 procent.
Kommentarerna från omvärlden låter inte vänta på sig:
Den demokratiska kongressledamoten Jim McGovern vill nu att det amerikanska utrikesdepartementet går till botten med misstankarna.
Jag är chockad över att höra att fler banker runt om i världen deltagit i att praktiskt taget försöka dölja brott mot mänskliga rättigheter. Banken behöver lära sig en läxa, att vi inte kommer att göra affärer mer med er, säger han till SVT.

Roger Wicker, republikansk senator, anser att lagen har varit till stor hjälp för att hjälp i kampen mot penningtvätt. Han hoppas nu att den svenska storbanken också ska utredas grundligt.
– Det är väldigt oroande. Jag hoppas att det får konsekvenser, säger han till SVT.