Nyheter

Götenehus förvärvar Swebostad AB

Götenehus har  förvärvat Swebostad AB, ett bolag som bedriver projektutveckling av bostäder. Bolaget har funnits i cirka fyra år. Verksamheten bedrivs i huvudsak i västra Sverige. Swebostads fokus är främst egenutvecklade radhus och mindre lägenhetsprojekt.
Swebostads verksamhet bedrivs till stor del med hjälp av fristående konsulter och byggentreprenörer som upphandlas för varje projekt. Bolaget har idag tre anställda. VD för bolaget är Andreas Gustafsson med ett förflutet som chef för Götenehus affärsområde Projektutveckling. Swebostad har säte och kontor i Lidköping.
Swebostad har sedan starten initierat och medverkat i projekt om cirka 20 hus per år. Bolaget har självt bedrivit utveckling och projektledning av framförallt bostadsrättsprojekt där projekten har hanterats direkt mellan bostadsrättsföreningen och en extern entreprenör. Den byggnation som bolaget har utvecklat motsvarar en omsättning på cirka 70 mkr per år. Swebostads lönsamhet har varit mycket god. Det genomsnittliga resultatet efter finansnetto har uppgått till cirka 7 mkr per år.
Förvärvet av Swebostad kompletterar Götenehus verksamhet inom projektutveckling. Avsikten är att fortsatt driva Swebostad som ett eget varumärke med de produkter och processer bolaget har utvecklat. Administrativt kommer verksamheten att samordnas med Götenehus verksamhet. Götenehus kommer också att producera Swebostads framtida projekt.
– Förvärvet av Swebostad är en industriellt riktig affär där förutsättningarna är mycket goda för att skapa positiva synergier med vår nuvarande verksamhet, säger Claes Hansson, VD och koncernchef i Götenehus.
– Genom Swebostad breddar vi vår bas och vårt nätverk för att tillföra intressanta bostadsprojekt till Götenehuskoncernen. Vi gör bedömningen att detta är ett såväl strategiskt som finansiellt attraktivt förvärv, avslutar Claes Hansson.
Götenehus tillträder Swebostad omgående. Andreas Gustafsson kommer efter förvärvet att kvarstå som VD för Swebostad AB. Han kommer därutöver, direkt underställd Götenehus VD, också vara en resurs i olika ledningsfrågor och ingå i koncernens ledningsgrupp.
Köpeskillingen för förvärvet uppgår till 10.3 mkr. Därutöver kan en tilläggsköpeskilling falla ut beroende på antal leveranser på ett antal identifierade projekt de kommande åren. Den maximala tilläggsköpeskillingen som kan komma att utbetalas uppgår till cirka 10 mkr.