Nyheter

Peab startar bostadsrättsskola på flera språk

Med start i Märsta, Södertälje och Eskilstuna inleder Peab Bostad under mars en serie utbildningar i hur det fungerar att köpa och bo i en bostadsrätt. Under året fortsätter sedan bostadsrättsskolor på flera orter i Sverige. För att nå ut till många människor hålls utbildningen på flera olika språk, bland annat engelska och arabiska.
Peab Bostad satsar nu på en bostadsrättsskola för de som vill lära sig mer om vad det innebär att köpa sin bostad. Utbildningen är en del av Peabs engagemang inom social hållbarhet. Idag finns det många som inte känner till hur bostadsrätter fungerar i Sverige, de som kommer från andra länder men också ungdomar och de som tidigare inte ägt sin bostad. Ökad kunskap om bostadsrätter kan förbättra möjligheterna för fler att äga sin bostad.
– Vi ser ett stort och framförallt växande behov av dessa utbildningar. Är man uppväxt i en annan del av världen kan det svenska systemet med bostadsrätter kännas främmande. Därför vill vi ge saklig utbildning på fler språk än svenska, säger Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad.
Bostadsrättsskolan genomförs i regi av Peab Bostad efter en idé som uppstått i dialog med ett flertal kommuner och ideella organisationer. Målet med satsningen är att deltagarna ska lära sig skillnaden mellan olika boendeformer i Sverige. Utbildningen ger också en inblick i vilka rättigheter och skyldigheter man har som medlem i en bostadsrättsförening.
– I december förra året gjorde vi ett försök med en pilotutbildning i Skärholmen. Då kunde vi se tydligt att det uppstod frågeställningar som är helt avgörande att reda ut för den som är intresserad av att äga sitt boende. Det handlar till exempel om skillnaden mellan amortering på lån och hyra, förklarar Sima Zangiabadi.
Bilden:
Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad, håller i Peabs bostadsrättsskola som hålls på flera orter och på flera olika språk.
Foto: Daniel Roos