Nyheter

Ny maskinsand från NCC visar mycket bra egenskaper i betong

NCC maskinsand visar så bra resultat i test att maskinsand kan ersätta naturlig sand som tillägg i betong. Således är miljön också en vinnare, eftersom naturlig sand är en begränsad naturresurs och en viktig faktor för rent grundvatten.
NCC har under de senaste åren arbetat med utveckling av maskinsand från tvättanläggningar och vindskärmsinstallationer. Målet har varit att göra en maskinsand med optimala egenskaper i betong och att utnyttja all massa som tas ut i våra stenbrott. Nu visar konkreta tester att NCC-maskinsand har uppnått de höga kvalitetsstandarderna man har arbetat med.
– Vår strategi är att förnya industrin och erbjuda de bästa och mest hållbara lösningarna. Vi uppnår nu detta mål på flera av våra avdelningar. I framtiden investerar vi ytterligare i klassificeringsanläggningarna hos våra avdelningar, så att vi kommer att utnyttja 100% av de massor vi tar ut. Efter flera års arbete är det med entusiasm att vi kan dra slutsatsen att maskinsand är en del av vårt sortiment, säger Frode Jørgensen, chef för NCC Steinmaterials i Norge.
På NCCs vindskärmverk i Skien tillverkas en kubisk maskinsand med helt släta korgar och mycket bra egenskaper i betong. Mängden böter i massan justeras enligt kundens begäran. Med en jämn kurva och förutsägbar kvalitet fungerar NCC-maskinsand från vindskyddsmaskinen i Skien bättre än naturlig sand som aggregat i betong, eftersom det inte längre är nödvändigt att ta hänsyn till variationerna i den naturliga sanden.
På NCCs tvättanläggning i Bergen och Larvik produceras en maskinsand som är kubad och har en helt jämn kurva och kvalitet. NCC Maskinsand från tvättanläggning visar mycket bra egenskaper i betong. Detta beror på att maskinsand har en fast men justerbar mängd betong. Efter tvättprocessen monterar NCC en kurva i en blandningsanläggning och levererar en förkalibrerad maskinsand enligt kundens önskemål.
Foto: NCC