Nyheter

Miljövänlig CO2 kyler ner Helsingborgs största hotell- och kongressanläggning

Clarion Hotel Sea U håller just nu på att byggas på Ångfärjetomten i centrala Helsingborg. I den miljövänliga staden är det viktigt att tänka på miljön från start tycker både Clarion Hotel och Midroc Property Development. Med hjälp av Industri- och Laboratoriekyl kommer hela hotellet att kylas av miljövänlig CO2, där även den genererade värmen förser hela anläggningen med tappvarmvatten.
Industri- och Laboratoriekyls uppdrag är att projektera och installera en CO2-maskin för att förse hela hotellet med kyla på ett miljövänligt sätt. Maskinen kommer kyla hela 14 kylrum, två frysrum och ca 40 skåp och bänkar som används av bankettköket, restaurangerna och barerna. Det kommer inte finnas någon annan kyla i hotellet än den CO2-maskinen tillverkar.
CO2 har även egenskapen att tillverka värmeåtervinning. Denna återvinningen är 100% och kommer att användas för att generera tappvarmvatten. Som hotell är man en storförbrukare av varmvatten, dels för dem duschande och badande hotellgästerna men även i storköken. Enligt beräkningar behövs det 60 grader varmt vatten för att det ska vara tillräckligt varmt för alla behov, vilket CO2-maskinen enkelt kan skapa.
– Det är en speciell byggnation med CO2 rakt igenom när det gäller kyla för Clarion Hotel SeaU Helsingborgs räkning. Möjligen är vi först i Sverige att genomföra en sådan här omfattande installation i ett hotell. Höjden på fastigheten och det faktum att det ska vara kyla på översta våningen innebar en liten utmaning som vi löste. Generellt är det en väldigt installationstät byggnad med många komplicerade system att ta hänsyn till, säger Viktor Wilson, projektledare på Industri & Laboratoriekyl, i ett tidigare pressmeddelande.
– Många av våra gäster och konferensbokare tar miljöpåverkan som en viktig aspekt när de tar beslut om var de ska boka. Vilket är en trend som har kommit på senare år i vår bransch, och den kommer spela större och större roll. Därför blir jag extra stolt över denna stora statsningen, där vi som storkonsument på varmvatten och energi, kan agera på ett mer miljövänligt sätt. Vi är väldigt tacksamma över samarbetet med Industri & Laboratoriekyl, säger Miri Sumiq, VD på Clarion Hotel Sea U.
Bild:  MOD arkitekter