Nyheter

Kulturhus med anor från sextiotalet har renoverats i Arvika

Det anrika kulturhuset Ritz i centrala Arvika har sedan hösten 2017 genomgått en omfattande invändig renovering. I början av mars i år återinvigs det nyrenoverade kulturhuset, där man bevarat många ursprungliga detaljer från sextiotalet. När det renoverade huset invigs på nytt har Arvikaborna återigen tillgång till en uppskattad mötesplats.
– Innan renoveringen inleddes var lokalerna i dåligt skick, behovet av ett nytt ventilationssystem och nya ytskikt var stort. Nu när vi har ett nytt ventilationssystem på plats så blir det betydligt lättare att arrangera olika typer av publika evenemang i huset, säger Ann Lundqvist, verksamhetschef på Ritz.
Kulturhuset Ritz invigdes som ett Folkets Hus i början av 1960-talet. Det som kunnat bevaras av dörrar, och andra detaljer har bibehållits för att huset ska ha kvar sin ursprungliga karaktär även efter renoveringen. Även färgvalet i lokalerna har hämtat inspiration från de färgrester som skrapats från väggarna i samband med renoveringen.
Lokalerna har tillgänglighetsanpassats
– Renoveringen är i stort sett helt klar, vi har precis flyttat in med kontorsdelen nu återstår bland annat att fylla huset med möbler, det är ett stort kulturhus på drygt tvåtusen kvadratmeter. Ritz är en viktig mötesplats för många olika typer av kultur i Arvika, det har bland annat fungerat som kontor för Arvikafestivalen, säger Ann Lundqvist.
I renoveringen ingår bland annat att byggnaden har tillgänglighetsanpassats och att samtliga tekniska installationer har bytts ut. En teleskopläktare för 300 personer har byggts och på entréplan har man byggt till ett cateringkök samt en ny ljud- och ljusanläggning.

FAKTA :

Tidplan: Byggstart september 2017, beräknas stå klart i början av 2019.

BYGGHERRE: ARVIKA FASTIGHETS AB

Totalentreprenör: Peab Sverige AB – Division Väst

Underleverantörer i KULTURHUSET RITZ I KARLSTAD:

GK Måleri AB, TD Golv AB, Arvika Montage AB, Nordisk Hiss i Värmland, GJ Isolering AB, Akustik System i Värmland AB, Andersson & Olsson Plåtslageri AB, Din Takläggare i Värmland AB, Måleribolaget AB (Epoxy), SpartaSystem, Klimat & VVS-teknik AB, Artifon AB, Runda Ideer AB, Assemblin El AB, WSP, NCC Mark AB, Malmström & Edström AB, Byggkonstruktioner i Kil AB, Integra Engineering AB, Rörledningsfirma Br. Karlsson, Enerva, Tech4Event, Priebe Scenteknik, Puts & Tegel, Industriställningar i Kil AB