Nyheter

Hyresvärd satte fel hyra – medlem får 34000 kr tillbaka

Med hjälp av Hyresgästföreningen kunde därför samboparet få tillbaka 34 000 kronor samt med säkerhet veta att den hyran de betalade var den som faktiskt är förhandlad för den lägenheten de hyr.
Efter en diskussion med grannarna visade det sig att en nyinflyttad hyresgäst hade en mycket högre hyra än de övriga i huset. Hyresgästen kontaktade Hyresgästföreningen och får nu tillbaka 34 000 kronor.
I oktober 2017 flyttade ett sambopar in i en lägenhet med två rum och kök på Väster i Jönköping. Enligt hyreskontraktet var hyran 8 200 kronor. Vad hyresgästen inte visste då var att den förhandlade hyran egentligen var 5 900 kronor.
– Hyresvärden valde att höja hyran vid inflyttning utan att påkalla hyresförhandling, säger Simon Brehmer, förhandlare på Hyresgästföreningen region Sydost.
Fastighetsägare med förhandlingsordning med Hyresgästföreningen är skyldiga, enligt lag, att påkalla hyresförhandling vid höjning av hyran.
Samboparet kunde genom sitt medlemskap få hjälp av Hyresgästföreningen. När Simon Brehmer fick ärendet på sitt bord tog han direkt kontakt med hyresvärden och förklarade vad lagstiftningen säger.
Tillsammans kom de överens om att se över lägenhetens bruksvärde, som avgör vilken hyra som är rimlig. Bruksvärdet är värdet på lägenheten utifrån olika kriterier som till exempel storlek, standard och läge. Det är vad hyresgäster i allmänhet värderar som avgör hur mycket de olika kriterierna spelar in och grundtanken är att lika lägenhet ska ha lika hyra. Efter värderingen kunde man konstatera att i jämförelse med andra objekt skulle hyran höjas men inte så kraftigt som hyresvärden själv beslutat om. Den nya hyran slogs fast till 6 900 kronor och började gälla från december 2018.
­– Fram till den nya hyran träder i kraft gäller den gamla förhandlade hyran, oavsett vad som står på kontraktet. Efter överenskommelse har hyresvärden gått med på att betala tillbaka de pengar som hyresgästerna betalat för mycket, säger förhandlaren.
Med hjälp av Hyresgästföreningen kunde därför samboparet få tillbaka 34 000 kronor samt med säkerhet veta att den hyran de betalade var den som faktiskt är förhandlad för den lägenheten de hyr.
Foto: Josefin Berggren