Nyheter

Den kraftigt ökade E-handeln: tillväxt för lager- och logistikbranschen

Den ökade e-handeln, innebär också tillväxt för lager- och logistikbranschen. Exempelvis har byggtakten av nya lagerbyggnader fördubblats sen 2016, rapporterar sr.se.
– Jag tror vi bara sett början på den här omställningen i vårt konsumtionsbeteende, när fler handlar mat på nätet, säg att siffrorna blir som för elektronikhandeln, då kommer vi se ett helt annat mönster, säger Mattias Dahl, vd på branschorganisationen Transportföretagen till Sveriges radio.
2017 ökade e-handeln med 17 procent, för förra året blir det liknande siffror. Siffrorna för vanliga butiker ser dock inte lika ljus ut – i snitt gick en butik per dag i konkurs under 2018.
Branschorganisationen Svensk Handels medlemsföretagmenar dock att annat e-handeln väger upp tappet av anställda inom vanliga butiker.
Och inom lager och logistikbranschen, är tillväxten kraftig, vilket märks i bland annat Jönköping, där är det nu kö till de mest attraktiva områdena.
– Vi har mark i ytterområdena, men vill man in mer centralt eller längs E4, då får man ställa sig på väntelista för tillfället, det säger Sven Rydell, näringslivschef i Jönköping till Sveriges Radio.
Hans Sahlin, ansvarig för logistikfastigheter på fastighetsbolaget Castellum, ser tillväxt lång tid framöver.
– Ingen ser ju egentligen någon avmattning, den förändrade konsumtionen kommer göra intresset stort för logistikfastigheter långt tid framåt, säger Hans Sahlin på Castellum.