Nyheter

Snöformationer i återvinningsbar plast invigde vintervitt Stockholm Design Week

Snötyngda tak, vita avrundade former, hisnande utsikt över ett vintrigt Stockholm…
På måndagseftermiddagen invigdes Stockholm Design Week med utställningen Snowtopped på tak- och eventbaren Stockholm Under Stjärnorna på Brunkebergstorg i Stockholm City.
– Utemiljön var snäll nog att bjuda på bästa möjliga scenario!
Det sade inredningsarkitekt Johannes Karlström, Note Design Studio, till Svensk Byggtidning efter att Stockholms kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) invigt hans av snöformationer inspirerade och stiliserade skapelser i homogenplast uppe på taket vid Brunkebergstorg 2.
Betong och trä, javisst, men nu för första gången också byggnads- och inredningsmaterialet homogenplast som konstnärsmaterial för skulpturalt skapande.
– Med det här kan vi framförallt göra tredimensionella objekt och applikationer, förklarade Johannes Karlström, och jämförde med tekniska förutsättningar och kostnader för motsvarande konstnärlig formgivning av andra byggnadsmaterial.
Utställningen i Stockholm Under Stjärnornas glashus uppe på taket vid Brunkebergstorg inleder Stockholm Design Week. Ett resultat av ett samarbete mellan designbyrån Note Design Studio och numera svensk-franska golvtillverkaren Tarkett.
Homogenplast är ett material utan specifik yta som ser ut likadant rakt igenom. Golvmaterialet togs ursprungligen fram på Tarketts svenska fabrik i Ronneby på 1940-talet. Det har sedan dess ofta använts till golv på sjukhus, vårdinrättningar, tandläkarmottagningar och andra offentliga institutioner.
– Homogenplast är ett material med svenskt arv, konstaterade Tarketts marknadschef Kerstin Lagerlöf, även hon på plats vid invigningen av Snowtopped och Stockholm Design Week.
Återvunnen golvplast
Enligt IVL Svenska Miljöinstitutet finns det idag cirka 150 miljoner kvadratmeter plastgolv i Sverige.
Enorma mängder slitstarkt material som, enligt Tarkett, på grund av svårigheter att separera lim och spackel hittills inte har kunnat återanvändas, till exempel i samband med rivning.
Det vill säga fram till nu. När Tarkett presenterar en ny ”revolutionerande teknik” för att avlägsna oönskade kemikalier och därmed kan återvinna plastgolv.
Materialet blir som nytt igen! Vi slussar in det i produktionen och så ser det ut så här igen.
Det sade Tarkett marknadschef Kerstin Lagerlöf och pekade på homogenplastens från med nu nya funktion som konstnärsmaterial. I det här fallet Johannes Karlströms och Note Design Studios stiliserade avbildningar av den riktiga snön.
Den som yrde där uppe på taken vid Brunkebergstorg och i resten av ett snövitt Stockholm när dess Design Week inleddes den här sena måndagseftermiddagen i februari 2019