Nyheter

Årsresumé av bostadsmarknadsåret 2018

Efter en period av högkonjunktur och överhettad bostadsmarknad blev 2018 året då bostadspriserna planade. Den uteblivna regeringsbildningen, amorteringskrav nummer två och indikationer om räntehöjningar skapade en allmän oro och ovisshet.
Framför allt i kombination med en alarmerande rapportering om en bostadsmarknad i kris. Men med facit i hand står det klart att det genomsnittliga priset på både villor och bostadsrätter i Sverige förblev oförändrat från föregående år. Det visar en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling som sammanställt färska siffror från Svensk Mäklarstatistik och summerat bostadsmarknadsåret 2018.
Svensk Fastighetsförmedling har med hjälp av statistik från Mäklarstatistik analyserat hur priserna på bostadsmarknaden förändrats i Sverige under 2018. Endast kommuner med över 50 försäljningar ingår i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringar. Statistiken visar att medelpriset på villor och bostadsrätter stått stilla från 2017 som på många håll var ett rekordår. Visst präglades året av både osäkerhet och prisförändringar. Och stundtals var både köpare och säljare mer avvaktande, men något prisras ägde aldrig rum sett till året och riket i helhet.
– Försäljningsprocesserna tar längre tid. Det är färre spekulanter på visningarna än det var 2017 och budgivningarna är mindre hetsiga. Men likväl gick det att göra bra bostadsaffärer under 2018. En hel del orter runtom i landet har haft en tvåsiffrig prisutveckling och för flera av våra bobutiker var 2018 ett rekordår. Och statistiken visar nu att domedagsprofetiorna om en bostadskrasch aldrig slog in. Att säljprocessen tar längre tid är inget negativt. Att köpa en bostad är sannolikt en av de största investeringarna vi gör i livet och då kan man behöva lite tid på sig att känna efter, säger Petra Wester, tf vd på Svensk Fastighetsförmedling.
Under 2018 har priserna på bostadsrätter i Stockholm stått stilla, medan villapriserna backade med 5 procent. I Göteborg sjönk priserna på både villor och bostadsrätter med 1 procent, medan prisutvecklingen i Malmö ökade med 1 procent för bostadsrätter och med 2 procent för villor.
– Vi har under flera år haft stigande bostadspriser. Att de nu planar ut är en sund och naturlig korrigering som sker i toppen av en högkonjunktur. Det är en del av marknadens dynamik. Jag tror att vi kommer att få se en mer balanserad marknad 2019, där säljarna och köparnas förväntningar möts. Det ser ut att vara köparnas marknad ett tag till. Men minskar utbudet kan det växla om snabbt, säger Petra Wester.

Topplista: Här steg priserna mest på bostadsrätter 2018
1. Sandvikens kommun + 37 %
2. Kävlinge kommun + 29 %
3. Ystads kommun + 23 %
4. Borås kommun+ 21 %
5. Västerviks kommun + 21 %
Topplista: Här steg priserna mest på villor 2018
1. Västerviks kommun + 19 %
2. Ronneby kommun + 19 %
3. Tierps kommun + 17 %
4. Hultsfreds kommun + 17 %
5. Piteå kommun + 16 %
Foto: Mattias Hamrén