Nyheter

Exklusiva lägenheter ritade av namnkunnig dansk arkitektbyrå i centrala Umeå

Ovanpå Utopiagallerian, i kvarteret Forsete i centrala Umeå, byggs brf Glitne, som består av 49 exklusiva lägenheter med planerad inflyttning i mars 2019. Projektet har ritats av den världsberömda danska arkitektbyrån BIG Architects. Visionen är att det ska se ut som om tillbyggnaden, med sin skulpturala form, svävar över det existerande kvarteret.

De boende i brf Glitne får utsikt över älven, rådhuset och Umeås centrala delar. De boende får tillgång till ett gemensamt gårdsutrymme på taket. Den nya byggnadens tak kommer att beläggas med sedumgräs. De 49 bostadsrättslägenheterna angränsar till de stadsradhus som sedan tidigare byggts på Utopiagallerians tak. Tanken är att kvarteret ska utgöra en stad i staden, en lugn och rofylld miljö som kombineras med närheten till centrala Umeås samlade utbud.

– Påbyggnaden är konstruerad i närproducerat, korslimmat trä. Avancerad arkitektur och en komplex fasadkonstruktion karakteriserar det här projektet. Eftersom det finns begränsningar i den underliggande byggnadens struktur kan påbyggnaden inte vara hur tung som helst. Vi har därför valt använda oss av kombinationen trä och stål. Med tanke på tillbyggnadens annorlunda arkitektoniska utformning med indragna balkonger och böjda former är fasadkonstruktionen något av en utmaning, men det har gått bra att använda de material vi valt, säger Mats Håkansson, projektledare för brf Glitne på Balticgruppen Bygg, som är projektets byggherre och totalentreprenör.

Ett utropstecken i stadsbilden
Mats beskriver brf Glitne som ett unikt projekt, en påbyggnad med en okonventionell arkitektonisk utformning, ett nytt landmärke för Umeå ritat av en världskänd arkitektbyrå.

–Vår ambition är att bygga en hållbar stad, såväl miljömässigt som arkitektoniskt. Brf Glitne är ett slags utropstecken, kronan på verket i vårt stora byggprojekt i kvarteret Forsete som pågått i sju års tid. Det här är den sista pusselbiten i kvarteret och lägenheterna kännetecknas av en planlösning som är stilren och håller en hög nivå, säger Mats Håkansson.

Balkonger inbyggda i taket
Byggherren Balticgruppen, som äger hela kvarteret Forsete, har i brf Glitne satsat på en genomgående hög standard som tillför en exklusiv känsla till lägenheterna, exempelvis golvvärme, vitvaror av hög standard och överlag material som håller en genomgående hög kvalitet. I kvarteret byggs ettor, tvåor, treor och fyror. Påbyggnaden har flera speciallösningar i form av en egen grundläggning samt att vissa lägenheter har balkonger inbyggda i taket och speciella glaspartier ner mot älven.

Text: Annika Wihlborg

FAKTA I KORTHET
Brf Glitne, påbyggnad av bostäder på tak Umeå, etapp 4 kvarteret Forsete
Tidplan: Byggstart november 2017, planerad inflyttning mars 2019
Byggherre: Balticgruppen
Totalentreprenör: Balticgruppen Bygg
Arkitekt: Bjarke Ingels Group
Kostnad: ca 200 mkr

Bilde: Brf Glitne står klar i mars 2019.
Bild: Bjarke Ingels Group