Nyheter

Riktig gran regerar fortfarande

Det är många som planerar att köpa en eller flera julgranar inför en av de största högtiderna på året. Bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach har i sin nya undersökning tagit reda på att cirka hälften av hemmafixarna kommer att införskaffa en riktig gran i år.

49 procent av de tillfrågade svarade att de kommer att införskaffa en ädelgran eller en rödgran. 36 procent föredrar plastgran, däremot kommer 15 procent att ha både en plastgran och en riktig gran i jul. Detta innebär att hela 93 procent av de tillfrågade kommer att ha julgran i år.

December är här vilket innebär att det är dags att ge sig ut på jakt efter den perfekta granen. Just julgranen är en självklarhet för många och enligt en färsk undersökning från bygg- och trädgårdsmarknaden Hornbach kommer hela 93 procent att ha någon typ av gran i år. Allt fler vill ha julgran hemma. För tre år sedan svarade 83 procent att de skulle ha gran, vilket innebär en ökning på hela tio procent. Endast sju procent kommer inte att införskaffa någon gran alls i år.

I år är ädelgranen som exempelvis Kungsgranen mäkta populär, hela 62 procent av de som väljer en riktig gran föredrar denna jämfört med de 38 procent som väljer den klassiska rödgranen.

När ska granen tas in? 31 procent av de intervjuade har svarat att de tar in granen drygt en vecka innan jul och 24 procent tar in granen redan vid första advent. 22 procent av de svarande väntar med att ta in granen till dagen före julafton. De flesta har sedan kvar granen även efter jul och nyårshelgen. Hela 60 procent slänger ut granen efter tjugondag knut. Fast en del slänger ut granen tidigare än så, 25 procent uppger att granen kastas ut runt en vecka efter jul.

– Vi ser att vår julgransförsäljning ökar år efter år och det är roligt att se att denna trend håller i sig, kanske firar allt fler jul hemma istället för att åka bort. Att den riktiga granen är populärast är inte en sådan stor överraskning. Det är nog många som gillar doften från en gran och tycker att ädelgranen är bra då den inte barrar, säger Andreas Larsson, marknadschef på Hornbach.

Undersökningen genomfördes via en webbaserad enkät utskickad till Hornbachs kunder under november 2018.