Nyheter

Smartare system för automation av fastigheter

Ecoclimes nya system SDC Optima är ett drift- och energieffektiviseringssystem för automation av enskilda och grupper av fastigheter samt hela fastighetsbestånd.

Testinstallationer av systemet startade våren 2018 med 4 fastigheter hos Akademiska Hus. Under hösten har även installationer skett i ett av Fabeges fastighetsbestånd. På basis av de goda erfarenheterna av systemet har fastighetsägarna valt att successivt utvidga nyttjandet av systemen som idag innefattar ett flertal fastigheter.

Det som skiljer SDC Optima från andra fastighetsautomationssystem är systemets standardisering med förmåga att identifiera drift- och optimeringsstörningar ända ner på komponentnivå i t ex fläktar, ventiler och termostater. Samtidigt kan data översättas så att det är möjligt att på ett enkelt sätt visualisera och kommunicera mellan olika fabrikat av energi- och automationssystem, oavsett leverantör. Detta samtidigt som säkerheten för intrång uppnås. Lösningen möjliggör även så kallad AI-optimering (machine learning) för energioptimering.

Intresset bland fastighets- och energibolag för SDC Optima och för bolagets klimatstyrning av serverhallar har accelererat under hösten. SDC har erbjudits driftavtal av en serverhall i vilken man installerat klimatstyrning – en långsiktig affär med miljonomsättning årligen. SDC har anställt mer personal, bland annat en av de främsta projektledarna i branschen och söker nu ett flertal systemtekniker för anställning under 2019.