Nyheter

Första spadtaget för 374 nya student- och forskarlägenheter i Linköping

Första spadtaget togs den 5 december för fas 2 för Grön Bostads campusnära studentboende Colonia. Därmed kommer Colonia att omfatta 741 miljövänliga student- och forskarlägenheter för ca 1000 hyresgäster.

Fastighetsbeståndet hos Grön Bostad består till ca 40% av just studentbostäder och Colonia kommer att bli det största. Dessa bygger på ett amerikainspirerat koncept som drivits fram av ByggVesta.

På från Campus Valla i Linköping och nära såväl grönområden som kommunikationer bygger ByggVesta 374 nya student- och forskarlägenheter med extremt låg energianvändning – cirka 20 kwh/kvm och år, tack vare en lösning med bergvärme i kombination med Byggvestas Egenvärme–system. De nya lägenheterna fördelas på fem loftgångshus och två punkthus, ritade av arkitektbyrån Winell & Jern. De sju husen byggs upp norr och söder om Colonia, intill vårt redan befintliga bestånd om 367 lägenheter på Campus Valla.

– Studentbostäder är inte bara byggnader. Det är också en framtidsinriktad investering i ungdomar som kommer att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Claes de Neergaard, styrelseordförande för Grön Bostad.

De flesta av lägenheterna i Colonia 2 kommer att bli kompislägenheter – mindre trerumslägenheter där hyresgästerna har varsitt sovrum och gemensamt vardagsrum, kök och badrum. I punkthusen kommer lägenheterna att bli större och passa för forskare och studenter med familj. Punkthusen kommer även att ha restaurang, gym och mataffär i bottenvåningen.

– Det känns häftigt att vara del av att bygga en studentstad – Colonia blir i framtiden hem för över 1000 studenter och forskare, säger Carl Johan Casserberg, projektledare på ByggVesta.

Colonia 2 kommer precis som sin granne Colonia att förvaltas av ByggVesta genom deras prisbelönta koncept Live to Grow, som vill utmana traditionella tankesätt om hur ett bra boende ser ut. Konceptet innehåller bland annat gröna kontrakt och anställda studentambassadörer som själva bor i husen och är engagerade i att skapa sociala aktiviteter och underlätta en delningsekonomi.

Bild:
När fas 2 av Colonia är klart kommer området att erbjuda miljövänligt boende för cirka 1000 studenter och forskare.