Nyheter

Många arbetsplatser har det alldeles för varmt under sommarhalvåret

Nu står det klart: Sommaren 2018 var på flera ställen runt om i landet den varmaste som uppmätts, vilket också innebar en sommar som ställde till med problem. På många arbetsplatser där det saknades fungerande kylanläggningar gjorde den extrema värmen det svårt att orka med en hel arbetsdag.

A och O är att planera i god tid, även om sommaren under vinterhalvåret känns långt bort. En sval sommar 2019 börjar nu.

Varje år är många arbetsplatser ute i sista sekund när det kommer till att tänka på kylanläggningar inför sommaren. Inomhusklimatet och temperaturen spelar stor roll för vårcförmåga att koncentrera oss. Faktum är att prestationsförmågan sjunker till 80 procent vidcen temperatur på 26 grader. Vid 28 grader sjunker den till så lite som 55 procent. Det är nästan som att all personal går ner på halvtid. Det är med andra ord väldigt kostsamt att ha
för varmt på arbetsplatsen och dessutom väldigt onödigt med tanke på kostnaderna för kyla.

– Kyla behöver faktiskt inte vara dyrt. Med luftburen kyla med centralaggregat vid ett  energipris på 1kr/kWh kostar det 50 kronor per år att kyla ett normalstort kontorsrum. Kostnaderna för installation av kylanläggning varierar naturligtvis från anläggning till anläggning och det är inte medräknat i den summan. Men med tanke på vad det kostar att inte ha kyla så är det en mycket klok investering som höjer värdet på fastigheten för
framtiden, säger Niclas Hallén, chef avdelning kyla, VentPartner.

Börja planera för sommaren 2019 redan nu
Även om vi nu går in i årets kalla period blir det snart sommar och varmt igen. Och det går som bekant ofta fortare än man tror. Installation av en ny kylanläggning bör planeras i god tid, det är en investering som ofta kräver styrelsebeslut och därmed innebär långa beslutsvägar. Sommarens behagliga rumstemperaturer kan därför med
fördel börja planeras redan nu.