Nyheter

Klart för byggstart i Riksbyggens Brf NEO Davidshall i Malmö

På kort tid har Riksbyggen sålt 43 av 122 lägenheter i Brf NEO Davidshall i Malmö, det före detta Polishuset som nu görs om till bostäder. Det innebär att det nu är klartecken att starta bygget och till sommaren 2021 beräknas inflyttningen i ett av Malmös bästa lägen kunna starta.

– Intresset för Riksbyggens lägenheter i det gamla Polishuset är stort. Över 700 personer kom till säljstartseventet på Malmö Live för drygt en månad sedan och sammanlagt har över 8 900 personer anmält sitt intresse, säger Ulrika Nyström, regionchef på Bostad Syd.

– I Brf NEO Davidshall finns möjligheten att skaffa ett unikt boende i ett av Malmös mest centrala och attraktiva lägen. Samtliga lägenheter som hittills sålts har gått till personer som stått i Riksbyggens förturskö. Nu har vi precis öppnat upp försäljningen även för övriga intressenter, berättar Annika Reis, sälj- och marknadschef på Bostad Syd.

En av de 43 lägenheter som hittills sålts är den magnifika taklägenheten på 8:e våningen. Den har ett eget våningsplan med hiss upp i lägenheten och stor terrass i söderläge. I BRF NEO Davidshall finns fler lägenheter utöver det vanliga, till exempel Polismästarens bostad med flera bevarade unika detaljer som platsbyggd bokhylla, öppen spis, fiskbensparkett och med husets enda balkong som vetter rakt mot Davidshallstorg.

Det gamla polishusets arkitektur kommer kärleksfullt att bevaras och förnyas samtidigt som tre matchande huskroppar byggs på gården. Sammanlagt blir det 122 nya lägenheter med Riksbyggens höga grundstandard i olika planlösningar och storlekar.

Lägenheterna i det gamla polishuset får karaktär av våningar med generösa rum och några bevarade detaljer från förr. För att skapa ett enhetligt kvarter låter Riksbyggen även de nybyggda husen inspireras av dåtiden. De boende kommer att ha tillgång både till gemensamhetslokal samt bil- och cykelpool.

Hållbart och självklart
Riksbyggen har ett väl utvecklat miljö- och hållbarhetsarbete och bygger för en lång tid framöver.

I dag har vi människor en helt annan syn på hållbarhet än man hade när polishuset byggdes. Under stora delar av artonhundratalet tillhörde hela kvarteret Kockums Mekaniska verkstäder – precis som resten av Davidshall.

– Därför börjar vi med att rena jorden på innergården innan vi börjar bygga. Det ger förstås en bättre miljö – för dem som flyttar in, för dem som bor i närheten och för kommande generationer, säger Ulrika Nyström.

Miljön gynnas också genom att Riksbyggen tillvaratar och återbrukar material inne i det befintliga huset. När de äldre delarna renoveras får byggnaden också en bättre energiklassning. Riksbyggen strävar mot att uppfylla miljömärkning enligt SGBC:s Miljöbyggnad nivå Silver i projektet.

Bild: Riksbyggen