Nyheter

Sveriges klimatsmartaste stol visas upp på COP24

Stolen ”Petite” av David Ericsson är det vinnande svenska bidraget i Nordiska ministerrådets designtävling Sustainable Chairs. De vinnande bidragen från fem nordiska länder kommer att visas upp på klimatmötet i Polen i december, för att främja hållbar design i klimatdebatten.

Nordiska ministerrådets internationella profileringsprojekt, The Nordics, har i samarbete med Svensk Form och andra nordiska designcenter anordnat en tävling för att utse nordens klimatsmartaste stolar. En nationell jury har valt ut en stol från de respektive nordiska länderna Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island som vinnare av tävlingen, vars syfte är att framhäva vikten av hållbar design i klimatdebatten:

– Vi vill visa upp nordisk design för världens ledare och betona den viktiga roll design kan ha för att uppnå FN:s mål för hållbar utveckling”, säger Tobias Grut, varumärkeschef för The Nordics.

Det svenska vinnande bidraget är stolen Petite av David Ericsson, som tillverkas av Gärsnäs. Designern David Ericsson utsågs 2017 till Årets Stjärnskott under Elle Decoration Swedish Design Awards och har utnämnts till Årets Designer under Form Awards tidigare i år. Med stolen Petite har David Ericsson strävat efter att skala av onödvändiga komponenter, för en renare design men också för att minimera resurser vid tillverkningen. Stolen har beskrivits som en stol för hemmet men också som en svensk variant av de klassiska europeiska caféstolarna, och kan staplas på varandra. Stolen är resurssnål, återvinningsbar och miljömässigt hållbar med en lätt vikt på 2,5 kilo.

– Vinnarna utmärker sig genom förmågan att kombinera vacker och unik nordisk design med hållbart tänkande. De utmanar gränserna för vad som anses vara hållbar nordisk design. Dessa stolar är därför utmärkta exempel för hur hållbart designtänkande kan bidra till att lösa komplicerade klimatfrågor. Vi hoppas att de ska bidra till att öppna upp för samtal och diskussioner kring potentialen i hållbar design, fortsätter Tobial Grut.

Tävlingen är ett samarbete mellan Nordiska ministerrådets internationella profileringsprojekt, The Nordics, och Svensk Form, DOGA (Design og arkitektur i Norge), DDC (Dansk Design Center), Iceland Design Center och Industrikonstförbundet Ornamo i Finland, för att gynna framställandet av klimatsmarta möbler.

– Klimatsmarta möbler får inte vara en tillfällig trend. Tvärtom! Om alla möbler producerades med hållbarhet som ledstjärna skulle mycket vara vunnet. Jag ser formområdet som den sammanhållande länken mellan teknik/innovation och människa/samhälle i den nödvändiga omställningen till ett hållbart samhälle, säger Mats Widbom, vd Svensk Form.

De fem vinnande stolarna kommer att visas upp i den nordiska paviljongen på FN:s klimatmöte COP24 i Katowice i Polen, där de kommer att användas av talare och paneldeltagare.

Juryns motivering:
“Med sina elegant svängda bakben är David Ericssons stol Petite för producenten Gärsnäs en klassisk stol med en samtida twist. Designen, med vackra detaljer framför allt i det vackert svängda ryggstödet, följer tanken att en stol först möter betraktarens blick bakifrån.

Stolen är extremt resurssnål, med en vikt på endast 2,5 kilo, vilket är miljömässigt hållbart såväl i framställningsledet som i transporten. Den pressar gränserna för vad som är tekniskt och designmässigt möjligt, och har eftersom den är gjord i lövträ ett lågt CO2-avtryck. Den är helt återvinningsbar, och fyra träskruvar som håller bakbenen på plats är enkla att avlägsna och separera. Petite, lanserad 2018, är en miljömässigt och estetiskt långsiktigt hållbar stol, som håller minst lika lång tid som det tar för ett träd att växa upp. Den är skapad av en ung formgivare med framtiden för sig, och har redan gett avtryck i sin samtid.”

Den svenska juryn består av Bo Madestrand, chefredaktör på tidskriften Form, Emma Olbers, designer och creative director, och Lars Bülow, utställningsarkitekt, möbeldesigner och grundare av Möbeldesignmuseet i Stockholm.

På bilden:
Stolen ”Petite” är med sina 2,5 kilo extremt resurssnål och ett tydligt exempel på hur hållbarhet och design kan gå hand i hand. Stolen kommer att visas upp för världens ledare under COP24 i Katowice, för att främja hållbar design i klimatdebatten.