Nyheter

Tengbom arkitekter får uppdraget att utforma WeXO

Castellum har låtit de tre välrenommerade arkitektbyråerna Arkitektbolaget, Henning Larsen och Tengbom ge förslag till utformning av WeXO, den nya samlingsplatsen för digital innovation i Växjö. På måndagsförmiddagen meddelade bedömningsgruppen att Tengbom får det fortsatta förtroendet att utveckla WeXO tillsammans med Castellum och Visma.

– Det känns helt fantastiskt, och oerhört hedrande, att vi får möjlighet att fortsätta detta spännande projekt tillsammans med Castellum och Visma. Vi visste hela tiden att vi hade en stark idé, men eftersom de andra tävlingsförslagen också var väldigt bra tog vi aldrig ut något i förskott, säger Aron Aspenström från Tengbom.

Arkitekternas uppdrag har varit ett s.k. parallellt uppdrag, vilket innebär att de tre arkitektbyråerna fick presentera var sitt förslag på utformning av WeXO. Då samverkan ska genomsyra WeXO inleddes arkitekternas uppdrag med ett Innovationsfönster som arrangerades i samband med RISE. Syftet var idégenerering för såväl innehåll som utformning av WeXO och medverkade gjorde bl.a. Linnéuniversitet, Växjö kommun, besöksnäring, tech-bolag och entreprenörer.

Efter en omfattande utvärderingsprocess kunde bedömningsgruppen nu lämna besked om vem de ansåg bäst mötte de uppsatta kriterierna. Bedömningsgruppen utgjordes förutom representanter från Castellum och Visma av bl.a. stadsarkitekt Henrik Wibroe och kommunstyrelsens ordförande Anna Tenje.

– Tengbom har skapat ett fantastiskt hus med fantastiskt innehåll, som kommer att vara betydelsefullt för Växjös utveckling. Stadsbyggnadsmässigt ett fint komplement till Regementsstaden och ett signum vid Växjös viktigaste infart. Volymerna har ett eget, vackert och enkelt formspråk, säger Henrik Wibroe.

– Det är ett mycket spännande och tilltalande förslag som väl speglar ambitionen med WeXO. Vi kommer nu jobba tätt tillsammans med Tengbom, IT-branschen och andra intressenter för att vidareutveckla och skräddarsy detta hus efter målgruppens behov och önskemål, säger Jenny Rungegård, Affärsområdeschef Castellum Växjö.

– Vi är stolta och hedrade att våra idéer bar hela vägen i mål och ser fram emot det utvecklingsarbete som nu ligger framför oss. Vi ser vinsten som en intäkt för att bra arkitektur skapar värde både för näringslivet såväl som för stadens övriga invånare, säger Aron Aspenström och Patrik Ekenhill, arkitekter på Tengbom.

Tengboms förslag för WeXO är lika delar en visuell port till staden som en symbol för innovation och framtid. Med svepande fasadband av traditionellt träspån i kombination med högteknologiskt glas blir det höga kontorshuset en karaktärsskapande och igenkännbar markör för området. Den grundläggande idén i Tengboms förslag är de många mötesplatser som öppnas upp i kvarteret för anställda såväl som för stadens invånare. Förutom kontorsarbetsplatser, med tillhörande platser för co-working, innehåller det nya kvarteret på 20 000 BTA konferenslokaler, hörsalar, studios, restaurang och kafé.

WeXO är den nya samlingsplatsen för digital innovation som Castellum och Visma vill skapa i Växjö, Sveriges andra IT-stad. Målsättningen är ett hus där nätverkande och idéspridning står i centrum, ett community med syfte att stärka Växjös position som IT-stad och underlätta rekrytering i branschen. Förutom ambitionen Miljöbyggnad Guld ska WeXO hälsocertifieras enligt WELL building Standard, den första standarden som tar ansvar för människors hälsa och välbefinnande.

Visma avser att bli en av hyresgästerna i huset. Planerad byggstart är halvårsskiftet 2019.

Bild: Tengbom/WAX Visualizations