Nyheter

Ny metod effektiviserar montering av betongelement

Stedox® är inte enbart ett elementstöd, utan en ny metod för hur man enkelt och smidigt med endast en gjutning kan montera och justera betongelement på rätt plats och höjd utan traditionella elementstöd som måste borras och skruvas fast i väggar.

– Dagens metod för montering av betongelement är föråldrad, vi har fått höra från flera håll att byggbranschen inte utvecklats på femtio år, men Stedox är här för att ändra på det, säger  Jimmy Sundström, medgrundare & försäljningschef.

– Tidspressen är hård i dagens byggbransch men ändå är arbetssäkerheten allt viktigare, därför har vi utvecklat Stedox.

– Idén till Stedox föddes redan 2012 när min pappa Markus jobbade med att montera betongelement. Markus som jobbat med jordbyggnad och inom byggnadsbranschen både som egenföretagare och byggnadsarbetare sedan 1995 gillade inte den ineffektiva och arbets- och resurskrävande monteringsprocessen. Istället började han utveckla en prototyp som skulle göra det lättare, roligare och säkrare att montera de tunga betongelementen.

Redan följande år hade han utvecklat den första prototypen. Säkerheten är hög vid montering med Stedox eftersom stöden är monterade innan elementen lyfts på plats.

– Med Stedox slipper man att göra flera onödiga arbetsmoment som innebär extra kostnader vid monteringen. Som t.ex. gjuta svetsplattor i grundsulan, borra hål i elementen, svetsa fast elementen och sedan forma och gjuta en gång till.

Stedox är alltså miljövänligare eftersom det inte används något onödigt material som sedan måste fraktas bort från bygget och dessutom behöver betongbilen endast köra en gång till byggplatsen eftersom allt gjuts fast med en gjutning.

– Vi vill att monteringsarbetet skall bli billigare och enklare därför har vi utvecklat Stedox. När vi funderade på hur vi skulle skydda vår produkt visade det sig att ingen liknande produkt fanns i hela världen, därför fick vi tips om att söka patent.

Patentansökan lämnades in i mars 2017 och väntas bli klar till hösten 2019. Varumärket Stedox® blev registrerat i maj 2018.

År 2014 användes Stedox för första gången vid en husmontering, vilket gick riktigt bra. Sedan dess har Stedox utvecklats och förbättrats ytterligare.

– I juni detta år monterades ett projekt åt en kund med den senaste modellen, där fick vi än en gång se hur effektiv montering med Stedox är. Vi har fått positiv respons från byggföretag, maskinuthyrningsfirmor, husbyggare och ingenjöre. Därför har vi fortsatt utvecklingen av Stedox. avslutar Jimmy Sundström.