Nyheter

Öresundskraft levererar sin största solcellsanläggning hittills

Boende i bostadsrättsföreningen Ängelholmshus Nr. 7 kan se fram emot sänkta elkostnader. På taken installeras nämligen Öresundskrafts största solcellsanläggning hittills för att förse fastigheterna med el från solen.

Anläggningen blir imponerande. Sammanlagt 648 solpaneler med en area på drygt 1000 kvadratmeter kommer att generera 191 kW när solen skiner som bäst. Omräknat till årsproduktion betyder det runt 170 000 kilowattimmar. Det är tillräckligt för att försörja fastigheternas pumpar och fläktar och samtidigt ge varje lägenhet ett bidrag med solel.

Föreningen i Ängelholm består av 102 lägenheter i hus på tre adresser: Eklundagatan, Stallgatan och Plogvägen. Investeringen i solceller är bara en del i ett större investeringsprogram. Det berättar Gösta Svensson, ordförande i föreningen.

– Det började med en diskussion kring våra energikostnader. Nu bygger vi om värmesystemen med frånluftvärmepumpar för att ta tillvara värmen i ventilationsluften. Tillsammans med gemensam elmätning, solceller, samt drift- och underhållsavtal med Öresundskraft har vi skapat en mycket gynnsam energilösning. Vi bedömer att varje lägenhet kommer att spara runt 1200-1500 kronor årligen.

– Inklusive balkongrenoveringar, som ska sänka våra underhållsbehov, investerar vi runt 25 miljoner kronor fram till maj 2019, säger Gösta Svensson.

– Av de 60-tal solcellsbeställningar vi fått under det senaste året är detta den största; den är nästan fyra gånger större än tvåan, berättar Mats Christensson, ansvarig säljare på Öresundskraft. Det är ett konkret exempel på hur vi tillsammans med våra kunder bidrar med energi för en bättre värld.