Nyheter

KONE tar hem order för nytt ”supersjukhus” i norra Danmark

KONE har vunnit ytterligare order till ett större sjukhusprojekt i Norden. Denna gång gäller det leverans av hissar till Aalborgs nya universitetssjukhus (NAU) i norra Danmark. NAU, som kategoriseras som ett ”supersjukhus”, kommer att uppta en yta på totalt 170 000 kvadratmeter.

NAU kommer att slå samman två befintliga sjukhus och är utformat för att bli ett centrum för hälso- och sjukvårdssystemet i regionen Nordjylland. Det ultramoderna komplexet kommer att byggas för att uppfylla patienternas och personalens framtida behov, och dess placering nära Aalborgs universitet och University College Nordjylland syftar till att säkerställa nära förbindelser med den akademiska världen och forskningsvärlden. När sjukhuset står färdigt förväntas 370 000 öppenvårdskonsultationer och 30 000 medicinska operationer kunna genomföras.

KONE kommer att utrusta sjukhuskomplexet med 41 maskinrumslösa KONE MonoSpace® 700 hissar och 18 stycken KONE TranSys personhissar, varuhissar och servicehissar. Installationerna förväntas påbörjas under våren 2019 och beräknas vara klar 2021.

– Vi är glada över att få leverera våra innovativa hissar till detta ambitiösa projekt, som strävar efter att förbättra kvaliteten på hälso- och sjukvården i regionen, säger Jaakko Kaivonen, vd KONE Skandinavien. KONE har lång erfarenhet inom området och ett antal innovativa lösningar som bidrar till att underlätta ett smidigt personflöde som är av avgörande betydelse i en sjukhusmiljö.

NAU har utvecklats av regionen Nordjylland. Projektets arkitekter och entreprenörer hör till konsortiet Indigo.

Sjukhus är en miljö som ställer mycket höga krav på driftsäkerhet, tillgänglighet och ett smidigt passagerarflöde. KONE har beprövade produkter för krävande sjukhusmiljöer och har både installerat nya hissar samt genomfört hissmoderniseringar vid ett antal större sjukhusprojekt i Norden de senaste åren såsom t.ex. vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, Södersjukhuset i Stockholm, Helsingborgs lasarett, Norrlands Universitetssjukhus, Sunderby sjukhus, Uddevalla sjukhus, Drottning Silvias Barnsjukhus i Göteborg samt Helsingfors barnsjukhus.

Illustration: LINK arkitektur