Nyheter

GBJ Bygg bygger massivträskola med sim- och idrottshall i Norge

När norska Flesberg kommun ville storsatsa på ett nytt skolkomplex föll valet på den svenska massivträspecialisten GBJ Bygg från Växjö. Flesberg kommun ligger i sydvästra Norge. Här genomförs just nu ett stort byggprojekt som omfattar en ny skola, en simhall och en idrottshall, allt i massivträ.

Väggar och bjälklag till byggnadskomplexet kommer från österrikiska tillverkaren Binderholz, och byggbolaget GBJ Bygg AB fick förtroendet att stommontera hela anläggningen. Ett arbete som kommer att pågå i sju månader.

Att beställaren valde en konstruktion i korslimmat massivträ beror på de högt ställda miljömålen för projektet. Bland annat ska utsläppen av växthusgaser från byggmaterial minskas med minst 50 %. På köpet fick man en tystare och renare arbetsplats.

– Vi slipper en massa damm och borrning i betong, och arbetet framskrider mycket mer effektivt, faktiskt nästan 35 procent, berättar Øyvind Bakken som är projektledare hos totalentreprenören Backe Stor-Oslo.

– Det är första gången vi använder denna byggmetod, och erfarenheterna är så här långt enbart positiva.

För GBJ Bygg är det däremot inget nytt att bygga i korslimmat massivträ, företaget har de senaste åren blivit specialist för detta konstruktionssätt som är både klimatsmart och effektivt. Bland annat står GBJ Bygg bakom de uppmärksammade bostadsprojekten Trummens Strand, Vallen och Strandsnäckan i Växjö samt Kungsängen i Jönköping.

Det var GBJ Bygg som introducerade den österrikiska tillverkaren Binderholz i Sverige. Flesberg skola byggs av massivträelement med en volym på totalt 1650 kubikmeter. GBJ:s projektledare Jonas Paulsson ser många fördelar med materialet.

– Korslimmat massivträ är byggmaterialet med den överlägset bästa energi- och miljöbalansen. Det är helt naturligt, förnybart och kan återvinnas till 100 %. En kubikmeter massivträ lagrar 675 kg koldioxid och minskar därmed utsläppen av växthusgaser. Dessutom är det ett bra material att bygga med, lätt att hantera och transportera.

Den nya skolan ska ge plats för 15 klasser i årskurs 1-10. Totalt kommer 420 elever att samsas om en yta på 4800 kvadratmeter. Idrottshallen på 1750 kvadratmeter rymmer en handbollsplan med läktare, omklädningsrum och ett gym. Simhallen byggs med en bassäng på 21 x 25 meter. Den totala kostnaden för skolan, idrottshallen och simhallen uppgår till 312 miljoner norska kronor.

Att Flesberg skola ses som en innovativ miljösatsning, därom vittnar också de 11,5 miljoner norska kronor som byggprojektet fått av norska Miljødirektoratet och av den statliga energi- och miljöorganisationen ENOVA. Pengarna är ett så kallat klimatstöd som utdelas för insatser som reducerar utsläpp av växthusgaser. Med stödet ställs tydliga krav på genomförandet, redan under byggtiden ska det rapporteras fortlöpande om huruvida klimatmålen uppfylls.

Flesberg skola började byggas i mars 2018 och ska stå klar till höstterminen 2019. Utemiljön utformas som sig bör i vintersportlandet Norge med en ski-in och ski-out där eleverna kan staka sig fram ända till lektionssalen.

Bild: SPINN Arkitekter AS