Nyheter

Peab utvecklar nya Campus Vipan i Lund

Peab Sverige AB får uppdraget av Lunds kommun att utveckla Campus Vipan, ett nytt samlat utbildningscentrum för gymnasium och Komvux. Budgeten för hela projektet är 415 miljoner kronor.

Projektet kommer att utveckla Vipans gymnasieskola genom om- och tillbyggnader, som ersätter dagens tillfälliga paviljonger. Med detta får skolan moderna och trivsamma lärmiljöer, som är bättre anpassade för högskoleförberedande utbildning och som samtidigt ger skolan möjlighet att växa och erbjuda plats för fler elever. Samlokaliseringen med Komvux innebär dessutom ett smartare och utnyttjade av lokalerna än det görs idag.

Avtalet med Peab Sverige AB, som skrevs under på onsdagen, innebär startskottet för att projektera entreprenaden. Denna omfattar åtta befintliga byggnader, som ska byggas om och kompletteras med en helt ny byggnad samt två förbindelsegångar. I ett senare skede, fas 2, tecknas avtal om själva byggentreprenaden, som genomförs som totalentreprenad i samverkan (partnering). Värdet på hela projektet beräknas till 415 miljoner kronor.

Modellen innebär att beställaren och entreprenören i högre utsträckning kommer att arbeta tillsammans under projektets gång, vilket förhoppningsvis ska innebära bättre ekonomi och högre kvalitet i projektet, en tryggare byggprocess, bättre uppföljning och kontroll. Därmed ökar också förutsättningarna att bli klara i tid.

– Campus Vipan är ett stort och spännande projekt och vi är glada över att få samarbeta med en stor och etablerad aktör som Peab, säger Pål Svensson, servicedirektör i Lunds kommun,

– Vi på Serviceförvaltningen/Lundafastigheter är också stolta över att vara med och skapa ännu bättre förutsättningar att bedriva bra utbildning på Campus Vipan, samt att vi nu får vara med och lyfta ett område som ligger lite vid sidan om övriga skolor och lärosäten i Lund.

– Det är oerhört glädjande att Campus Vipan nu går in i nästa skede. Samlokalisering av Komvux och Vipan kommer skapa en attraktiv kunskapsmiljö för våra elever och ge de bästa förutsättningarna för våra yrkesprogram, yrkeshögskolan och lärlingsutbildningen. Nu går vi in i nästa fas vilket är mycket positivt, konstaterar utbildningsdirektör Stefan Norrestam.

Snabbfakta Campus Vipan:
Gymnasieskolan Vipan är en av fem kommunala gymnasieskolor i Lund med huvudinriktning på olika yrkesprogram. På skolan går i dag cirka 1 300 elever men när Campus Vipan står klart beräknas upp mot 2 500 elever gå på området.

Beställare: Lunds kommun genom Serviceförvaltningen/Lundafastigheter
Arkitekt: Horisont
Projektbudget: 415 miljoner kronor (antagen av kommunfullmäktige i november 2017)
Beräknad inflyttning: till höstterminen 2023

Illustration: Horisont Arkitekter