Nyheter

OBOS utvecklar bostäder på nytt markområde i Falun

Företaget har vunnit en markanvisningstävling och planerar byggnation av 18 bostäder på området Surbrunnshagen, i anslutning till Falu centrum.

Det var under våren 2018 som Kopparstaden AB utlyste en markanvisningstävling för området Surbrunnshagen som ligger mellan Övre Norslund och handelsplatsen Majoren, ett par kilometer utanför city.

– Det här området är ett av de mest intressanta för Faluns fortsatta expansion, säger Emma Karlsson, projektutvecklare på OBOS. Läget kan helt enkelt inte bli mycket bättre, med närhet både till service, resecentrum och stadslivet i city.

I anbudet som OBOS lämnade in visade man på ett förslag om 18 radhus, på 115 kvm, med 5 rum och kök och färdig trädgård. Projektet har ett tydligt fokus på hållbarhet både vad gäller tillverkning, boende och livsstil.

– Genom enkla medel såsom lösningar för källsortering och elbilsladdare underlättar vi för de boende att leva hållbart, vilket vi på OBOS tycker är viktigt, säger Emma.

OBOS var en av sex aktörer som lämnade in anbud i tävlingen, men innan semestern stod det klart att det var just OBOS som skulle få gå vidare med att utveckla bostäder på det attraktiva området.

– Vi utvärderade pris, gestaltning, planlösning och målgrupp, säger Kopparstadens vd Pernilla Wigren. OBOS förslag var helt enkelt bäst – det kommer att bli smart planerade, riktigt fina radhus i ett centrumnära läge.

Projektet i Falun kommer att få namnet Brf Högbobäcken, och blir alltså radhus i bostadsrättsformat, med ett fint läge precis söder om Högbobäcken som slingrar sig genom området.

– Surbrunnshagen planeras med karaktär av trädgårdsstad säger Emma. Våra radhus får tydliga, välkomnande entréträdgårdar längs med den nya lokalgatan och en mer privat trädgård på baksidan av husen.

Den 10 oktober fick OBOS officiellt tillträde till marken, och kommunen är redan i full färd med att bygga vägar inom området.

– Om allting går som det ska så hoppas vi på att kunna säljstarta projektet tidigt under våren 2019, säger Emma. I så fall bör vi kunna ha en byggstart efter sommaren 2019 och inflyttning i slutet av 2020.

OBOS projekt på Surbrunnshagen blir långt ifrån det enda. Här planeras för cirka 500 bostäder, där vikten läggs på variation både vad gäller boendetyp och upplåtelseform.

– Vi tror att Brf Högbobäcken kommer att bli ett populärt projekt tack vare att det är nyproduktion av radhus så pass nära centrum, säger Emma. De allra flesta nyproducerade bostäder med centralt läge är lägenheter i flerbostadshus, så här har vi verkligen ett bra erbjudande.

Bild: OBOS