Nyheter

Prestigefullt uppdrag i Kirunas nya kulturhus

Norconsults team Akustikon står bakom teknik och akustik i flera av Sveriges stora konsertsalar. Näst ut är det avancerade bygget av Kirunas nya kulturhus.

På grund av den expanderande gruvnäringen, kommer Kiruna snart att få en ny stadskärna. Här ska ett nytt kulturhus byggas, och Norconsults team Akustikon har det prestigefulla uppdraget att projektera scenmekanik, scenbelysning, AV-teknik och biografteknik. Enligt uppdragsledaren Fredrik Henn börjar de stora strukturerna vad gäller scenmekaniken att landa.

– Samtidigt måste vi jobba med alla delar parallellt, det är mycket som ska samspela, berättar han.

I huset som ska stå klart 2020 kommer det finnas fyra salar: en kombinerad teaterscen och biograf med 410 sittplatser, en ännu större kongressal som rymmer 800 sittande eller 1 400 stående där det ska gå att genomföra större artistframträdanden, en mindre vip-biograf och en biograf med 130 platser som kan riggas om till scenkonstsal.

– Biografen ska även fungera som så kallad ”black box”, vilket innebär att man ska kunna göra lite vad man vill. Det ställer stora krav på till exempel rörliga lyftanordningar. Varje sal i det här projektet har sina utmaningar.

Foto: Tirsén & Aili Arkitekter