Nyheter

Sveriges första Svanenmärkta studentbostäder i Lund

K2A:s dotterbolag Svenska Studenthus färdigställer nu Sveriges första Svanenmärkta studentbostadsprojekt i den nya stadsdelen Brunnshög i Lund. De 120 studentbostäderna har innovativa faciliteter som e-handelsboxar och elbilspool som laddas via solceller på taket.

– Genom att syna varje del av vår produktionsprocess i sömmarna och vara hållbara i varje led, kan vi nu presentera Sveriges första Svanenmärkta studentbostäder, säger Johan Knaust, VD på K2A.

Svanenmärkningen innebär att byggnaden har granskats ur ett livscykelperspektiv samt att det tagits ett helhetsgrepp på byggprocessen, byggnaden och hur den används och förvaltas. Lägenheterna byggs i trä i egen fabrik och monteras sedan på plats. Det trä som används kommer från hållbart skogsbruk och samtliga byggmaterial har granskats för att leva upp till Svanens krav.

Ett modernt studentboende
De 120 bostäderna i Projekt Parasollet 1 är yteffektiva lägenheter på 19-21 kvadratmeter med eget kök, badrum och balkong. I anslutning till bostäderna kommer även så kallade e-handelsboxar att installeras. Handelsboxarna kommer att underlätta leveranser av e-handel eftersom den boende kan hämta och returnera beställda varor i direkt anslutning till den egna bostaden. De boende får även tillgång till en elbilspool, där elbilarna laddas med el som produceras i ett integrerat system med solceller monterade på byggnadens tak. I Parasollet 1 så kommer det även finns ett café.

– Vi har noga lyssnat på våra kunder och skapat yteffektiva lösningar som möter deras önskemål om smarta vardagslösningar, trivsel och hållbarhet, säger Johan Knaust.

Lägenheterna kommer att vara klara för inflyttning vid terminsstart i januari 2019 och idag påbörjas uthyrning av de första lägenheterna.