Nyheter

Vallastaden gästades av kungen

Under onsdagen gästade H.M. Konungen Linköping för att besöka den nya stadsdelen Vallastaden. Syftet med besöket var att visa innovativa lösningar inom bostadsmarknaden.

Kungen välkomnades till Vallastaden av landshövding Carl Fredrik Graf och borgmästare Helena Balthammar.

– Det var roligt att få välkomna kungen till Vallastaden. Vi behöver bli mer miljövänliga i vårt sätt att leva, i Vallastaden har miljön varit i fokus och det är roligt att vi fått visa upp vårt arbete för kungen, säger borgmästare Helena Balthammar.

Vallastaden invigdes förra året med Sveriges största bo- och samhällsexpo. Kungen inbjöds till en guidad promenad genom stadsdelen samt förevisning av arkitektur, infrakulvert och Stångåstadens drömlägenhet.

– Det känns givetvis väldigt hedrande att få möjlighet att visa H.M. Konungen Stångåstadens drömlägenhet. Under de dryga 15 minuter som kungen besökte drömlägenheten visade han stort intresse för lägenhetens utformning och innovativa funktioner samt ställde frågor kring bostadsbyggandet i största allmänhet, säger Fredrik Törnqvist VD på Stångåstaden.

– Det var en ära att få visa upp vår unika prefabricerade infrakulvert för kungen, han var intresserad av att få vet hur det fungerar med all infrastruktur – alltså vatten, avlopp, fiber, el, fjärrvärme och sopsug – på ett och samma ställe, säger Charlotta Sund, vd på Tekniska verken.

På bilden:
Borgmästare Helena Balthammar, Simon Helmér, vd Linköpingsexpo och landshövding Carl Fredrik Graf tillsammans med kungen.
Foto: Ida Gyulai