Nyheter

Klart för byggstart vid Mölnlycke fabriker

Härryda kommun och fastighetsbolaget Wallenstam får grönt ljus för byggstart av omkring 600 nya bostäder och en ny idrottsarena vid Mölnlycke fabriker. Det står klart sedan detaljplanen för Mölnlycke fabriker, som tidigare överklagats i flera instanser, nu vunnit laga kraft.

Nu ska det tidigare industriområdet i Mölnlycke utvecklas till ett attraktivt och centralt beläget bostadsområde där det också ska byggas en idrottsarena. Kommunstyrelsens ordförande Per Vorberg (M) välkomnar beskedet att detaljplanen har vunnit laga kraft.

— Äntligen! Det känns väldigt bra att vi kan komma igång nu. Mölnlycke fabriker kommer att ge fler bostäder, ge näringslivet ett bättre underlag och göra Härryda kommun starkare.

Per Vorberg ser väldigt positivt på att fastighetsbolaget Wallenstam, som ska bygga de omkring 600 bostäderna, är med och bidrar till samhällsutvecklingen i kommunen och till att göra Mölnlycke mer livfullt, med bra möjligheter till evenemang och event.

Först runt 120 hyreslägenheter
Kristina Englund, mark- och bostadschef i Härryda kommun, säger att Wallenstam snart kan komma igång och bygga. I en första etapp handlar det om cirka 120 hyreslägenheter.

— Vår förhoppning är att det kan bli inflyttning för de första hyresgästerna under 2020. Det handlar om hyreslägenheter som i första hand kommer att fördelas genom kommunens bostadskö, säger Kristina Englund.

Spännande utmaning
I detaljplanen för fabrikerna ingår totalt omkring 600 bostäder, en ny modern idrottsarena, liksom att boende på Parkvägen och Granviksliden får kommunalt vatten och avlopp. Vägar i området ska förbättras och kommunen ska bli huvudman för dem. Samhällsbyggnadschefen Håkan Jacobsson säger att Härryda kommun är redo att anta de utmaningar som genomförandet av Mölnlycke fabriker innebär.

Detaljplanen för Mölnlycke fabriker är baserad på en överenskommelse mellan Härryda kommun och Wallenstam från 2013. Parterna har arbetat gemensamt under planeringsfasen och försökt att ta hänsyn både till allmänna och enskilda intressen.

I och med mark- och miljööverdomstolens besked att inte ge prövningstillstånd för de överklaganden som hade kommit in har detaljplanen nu vunnit laga kraft.