Nyheter

Bravida tar sikte mot framtiden med dansk 3D-teknik

Installations- och serviceföretaget Bravida har valt 3D-mjukvara från det danska BIM-företaget Dalux som sitt primära IT-verktyg i fält för sitt verksamhetsområde Installation. Med verktyget räknar företaget med att få en ökad tillgänglighet och högre kvalitet i sina projekt.

Bravida, med fler än 11 000 anställda i Norden, kommer implementera det nya verktyget från Dalux i samtliga divisioner i Norden. Med det nya verktyget kommer Bravidas projektverksamhet få tillgång till uppdaterade ritningar i kombinerad 2D/3D-miljö direkt i telefonen eller surfplattan. Initialt kommer Bravida främst att använda verktyget för att genomföra egenkontroller, nyttja digitala ritningar och dela dokument.

– Vi är mycket nöjda med det här avtalet och vi valde Dalux lösning av flera olika anledningar. De har väldigt goda referenser från andra byggbolag i Norden och produktmässigt kunde de presentera en beprövad, användarvänlig och stabil mjukvarulösning, vilket är viktigt för oss då verktyget ska användas så brett. Något som också tilltalade oss var att de har ett starkt fokus på att kontinuerligt utveckla och anpassa produkten efter Bravidas och branschens behov, säger Johan Olsson, Chef Produktionsstöd på Bravida och koncernansvarig för inköpet av Dalux.

– Vi förväntar oss att verktyget kommer ge ett positivt utfall inom flera områden och enligt den interna potentialbedömningen ser vi att vi kommer få en förbättrad kunddokumentation, en ökad kvalitetssäkring, bättre informationsdelning i projekten och även nöjdare kunder, säger Johan Olsson.

Dalux växer i Norden
Företaget bakom Bravidas nya IT-verktyg, det danska BIM-företaget Dalux, är glada över att avtalet med Bravida är i hamn. Med kontraktet stärker Dalux sin position ytterligare på den expansiva nordiska marknaden.

– Vi är glada och stolta över att få Nordens största installationsföretag som kund och det är ett tydligt bevis på att vår lösning erbjuder det som efterfrågas och att den går att lita på. Då både Bravida och Dalux är starkt representerade i Norden är det här en matchning vi tror stenhårt på, säger Janni Raundahl, chef för Dalux i Sverige.

Danmarks nästa supersjukhus byggs med hjälp av 3D-teknik
Vid byggnationen av Danmarks nästa supersjukhus, DNV Gødstrup, används Dalux 3D-teknik av de anställda. Det nya sjukhuset, beläget norr om Herning, ska stå klart 2020. Jesper Andersen från Bravida i Danmark, projektledare vid byggnationen, har använt tekniken sedan 1 november 2016.

– För oss är den här tekniken enormt bra då vi har många projektdeltagare på plats. Med tekniken kan de nu hålla reda på vad som ska fixas, se var flaskhalsarna är och vem som är ansvarig för att problemen åtgärdas. Även de som inte har vetskapen kan se och följa upp, säger Jesper Andersen.

– Just nu har jag cirka 2000 kvalitetssäkringspunkter dokumenterade och när jag är färdig räknar jag med att ha omkring 10 000. När det är så mycket att hålla reda på är det väldigt smidigt att samla allt i ett verktyg och som alla på bygget har tillgång till. Det är med andra ord stor skillnad mot hur vi tidigare arbetade, då vi främst löste sådant här med e-post, säger Jesper Andersson.

Dalux, med huvudkontor i Köpenhamn, Danmark, har under det senaste halvåret gått från 20 till 55 anställda och deras BIM Viewer är idag den mest nedladdade byggapplikationen i Norden.

Läs mer om Dalux TwinBIM på www.dalux.com.

Läs mer om DNV Gødstrup på http://www.dnv.rm.dk