Nyheter

Assemblin installerar i Sveriges största passivhus

Assemblins ventilationslösning är central när ett nytt sjukhus för psykiatrisk vård i Linköping ska uppfylla kraven för både passivhus och Miljöbyggnad Silver.

I Linköping byggs nu ett av landets mest energieffektiva sjukhus, det så kallade Tinnerbäckshuset, som också blir Sveriges största passivhus. Här kommer lokaler för barn- och vuxenpsykiatri, habilitering, beroendevård men även universitetsverksamhet och forskning finnas. Projektet är den tredje och avslutande etappen i arbetet med att skapa Linköpings framtida Universitetssjukhus.

Långt samarbete
Assemblin Ventilation har under en längre tid arbetat med Region Östergötland i andra projekt på Linköpings Universitetssjukhus och har tillsammans med andra entreprenörer ett ramavtal med regionen. Vid en andra konkurrensutsättning som gjordes inför detta uppdrag vann entreprenadgruppen upphandlingen utifrån genomförandeplan och pris.

– Assemblin har i de tidigare projekten levererat en bra slutprodukt och har därför sedan tidigare ett stort förtroende hos beställare, säger byggledaren Niklas Petersson, Planproj AB, som arbetar för regionen.

Höga hållbarhetskrav
Ordervärdet är cirka 23 miljoner kronor. Förberedande arbeten pågår och i november påbörjas installationen, för att vara klar för slutbesiktning den sista november 2020. Utöver Passivhuscertifikat ska byggnaden även uppfylla kraven för Miljöbyggnad Silver.

Krister Petersson, projektledare Assemblin Ventilation Linköping, konstaterar att uppdraget är omfattande och tekniskt avancerat.

– Ventilationsanläggningen är dimensionerad för en yta på omkring 16 000 kvm. Målet är ett inneklimat av hög kvalitet samtidigt som energiutnyttjandet ska vara lågt. Det kräver den senaste tekniken med bland annat hög verkningsgrad på värmeåtervinning och fläktmotorer.

På bilden:
Assemblin ansvarar för ventilationslösningen i det som ska bli Sveriges största passivhus, Tinnerbäckshuset. Rendering: Sweco