Nyheter

Vinnare på bostadsrättsmarknaden 2013-2018: Dalmasar och svedalabor

Senaste året har priserna på bostadsrätter sjunkit i Sverige. Men hur har utvecklingen sett ut de senaste fem åren? Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarkedja, har tagit fram siffror som visar att priserna på bostadsrätter stigit i samtliga län med en snittökning på 37 %.

Bostadsrättsägareägare i Dalarnas län är de största vinnarna med en uppgång på hela 105 %. Räknat i kronor ligger Stockholms län i topp där en bostadsrätt i snitt ökat 900 000 kronor i värde. På kommunnivå har flera stockholmskommuner fallit tillbaka och Svedala en tydlig vinnare med både en prisökning på 169 procent och 1,1 miljoner kronor.

För att få en bild av hur prisutvecklingen på bostadsrätter sett ut de senaste fem åren i olika regioner har Fastighetsbyrån bett Mäklarstatistik jämföra snittpriser på bostadsrätter januari till juli 2013 jämfört med samma period 2018 både procentuellt och värdeökning i kronor. Snittökningen på bostadsrätter i landet sedan 2013 är 37 % och 628 000 kronor.

– Vi har haft en tydlig avmattning på bostadsrättsmarknaden det senaste året och eftersom vi vant oss vid prisökningar blir det en stor psykologisk omställning. Men på fem års sikt är det överlag fortfarande kraftiga ökningar. Det är bara i en av de redovisade kommunerna som bostadsrättspriserna gått ner, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Utifrån procentuell prisökning är det orter som utgår från en lägre prisnivå som ligger i topp. Tittar man däremot på värdeökning i kronor har det tidigare endast varit dyra Stockholmskommuner på listan. Nu har dock avmattningen i Stockholm gjort att mindre kommuner från olika delar av landet kommit i på topplistan. Svedala kommun i Skåne kvalar i på båda topplistorna med en prisökning på 169 % och 1,1 miljoner kronor.

– Prisavmattningen på bostadsrätter har varit tydligast i Stockholm. Det gör att Stockholms län kommer långt ner när det gäller procentuell ökning och de dyraste kommunerna dominerar inte längre när det gäller värdeutveckling i kronor. Vi har fått en tydlig utjämning mellan Stockholm och resten av landet, fortsätter Johan Engström.