Nyheter

Ytterligare 190 bostäder vid Masttorget i Malmö

BREEAM Communities-certifierade Masthusen i Västra Hamnen är en hållbar stadsdel med bostäder, arbetsplatser, handel, service, gym, äldreboende och bibliotek. Nu säljer Skandia Fastigheter ett kvarter med bostadsbyggrätt till Riksbyggen. Därmed får Masthusen 190 nya bostäder, som ska stå inflyttningsklara till våren 2022.

Kvarter 13, med fastigheterna Bilen 24 och Bilen 25, är en viktig pusselbit i stadsdelens soligaste hörn. Idag består det av en parkeringsyta i sydvästläge, med en lagakraftvunnen detaljplan som medger 190 bostäder. Det blir kvartersbebyggelse med hus i 5-12 våningar – allt hållbarhetscertifierat enligt BREEAM.

– I och med denna försäljning får vi extra tryck i bostadsproduktionen, säger Tim Prevolnik, marknadsområdeschef i Malmö. Riksbyggen har under året färdigställt tre bostadsfastigheter i Masthusen och har ytterligare två i produktion. Vi har stort förtroende för deras genomförandekraft och slutprodukt.

Skandia Fastigheter fortsätter sitt målinriktade arbete med Masthusen. Efter kvarter 13 kommer det att bli ytterligare bostäder, för att svara upp mot den stora efterfrågan. Tim Prevolnik berättar också om de framtida planerna:

– Vi tror på att blanda områdets verksamheter och målgrupper för att uppnå en levande stadsdel och planerar nu de sista bitarna i detta omfattande stadsutvecklingsprojekt. Vi tittar till exempel på något som hela Malmö behöver, nämligen en förskola med grön och lekfull utemiljö på både mark och tak, redo att välkomna 160 barn. Vi planerar även för kultur, möjligen ett hotell och andra verksamheter som gör Masthusen komplett för de som vistas, bor, jobbar och handlar där.

Om Masthusen, Västra Hamnen:
Västra Hamnen är ett av Malmös största utbyggnadsområden och kommer fullt utbyggt att inrymma ca 20 000 boende och nästan lika många arbetsplatser. I Västra Hamnens Masthusen har Skandia Fastigheter under de senaste åren utvecklat en stadsdel med bland annat kontor, samhällsservice, hyresrätter, äldreboende, bibliotek, gym, service och handel. Det handlar om en tät, grön och funktionsblandad miljö som denna är både energieffektiv och ger bra underlag för miljövänliga kommunikationer, samtidigt som den bidrar till ett rikare folkliv. Masthusen var den första stadsdelen i Norden att certifieras enligt det internationella hållbarhetssystemet BREEAM Communities.

Visionsbild över Masthusen i Västra Hamnen, Malmö.
Bild: Krook & Tjäder