Nyheter

82,7 miljoner till kyrkorna i Skåne och Blekinge

Lunds stift tilldelas drygt 82,7 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2019. Nu har Lunds stiftsstyrelse, efter samråd med länsstyrelserna i Skåne och Blekinge, fördelat medlen till flera projekt i församlingar/pastorat och på stiftsnivå.

Den i särklass högsta delen av årets kyrkoantikvariska ersättning, drygt 15,2 miljoner kronor, får Sankt Andreas kyrka i Malmö. Där ska klockstapeln, betongkampanilen, från 1960-talet byggas om helt eftersom konstruktionen är kraftigt söndervittrad på grund av rostskador i armeringen. Större ersättningssummor går i många fall till renoveringar och reparationer av kyrkobyggnadernas tak.

– Den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) är på totalt 460 miljoner kronor som fördelas mellan Sveriges 13 stift. Denna gång fick Lunds stift nästan 71 miljoner kronor. Ersättningens storlek till stiftet är helt beroende av församlingars och pastorats KAE-ansökningar. Min förhoppning är att församlingar även i framtiden aktivt söker om medel som bidrar till att det kyrkliga kulturarvet bevaras, används och utvecklas i Lunds stift, säger Heikki Ranta, en av Lunds stifts stiftsantikvarier.

I Blekinge delas det största bidraget, 720 000 kronor, ut till Karlshamn-Trensums pastorat för takreparation på Åryds kyrka. Forskning om och dokumentation av Lunds domkyrkas historia tilldelas en miljon. Drygt 4,3 miljoner delas till stiftets gemensamma kunskapsprojekt om orglar, glasmålerier, medeltida takstolar m.m. och oförutsedda kostnader såsom takläckage, dränering och reparation av söndervittrade byggnadsdelar.