Nyheter

Varannan bostadsägare oroar sig för stigande bolåneräntor

I förra veckan valde Riksbanken återigen att lämna reporäntan oförändrad. Tidigare har de signalerat om höjning först i slutet av året, men en stor del av svenskarna är redan nu oroliga för de kommande räntehöjningarna. Det uppger hela 46 procent av bostadsägarna i Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer.

De flesta menar dessutom att deras boendekostnader endast kan stiga med tre till femtusen kronor innan de måste flytta.

Reporäntan har varit negativ sedan februari 2015. Trots det verkar bostadsägarna vara bekymrade för eventuella höjningar. Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern, framtagen via Kantar Sifo, visar att nästan varannan bostadsägare oroar sig över stigande bolåneräntor. Och kanske är denna oro berättigad. Var femte bostadsägare kommer nämligen inte att klara att deras boendekostnad ökar med mer än 3 000 kronor. Lika många, 22 procent, måste också flytta till ett billigare boende om deras månadskostnad stiger med mer än
3 001 till 5 000 kronor.

– Svenskarna är betydligt mer oroade över stigande bolåneräntor i dag än bara för två år sedan. I vår Bobarometer som vi genomförde under 2016 svarade 62 procent att de inte alls var oroade, vilket kan jämföras med årets siffra som ligger på 36 procent, säger Petra Wester, tf. vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Bobarometern visar också att så många som var tredje svensk har en buffert med över 100 000 kronor för oväntade utgifter. Endast 9 procent uppger att de helt och hållet saknar sparande. Bland unga mellan 18 till 29 år ligger dock motsvarande siffra på hela 18 procent.

– Troligt är att reporäntan kommer att stiga kring årsskiftet, då är det viktigt att man har koll på hur man påverkas av en eller två procents ränteökning. Se över dina lån så du har rätt fördelning rörligt och fast beroende på hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt, säger Petra Wester, tf. vd på Svensk Fastighetsförmedling.