Nyheter

Avesta kommun köper Dalahästen för 1 krona

Avesta kommun kan idag, den 7 september 2018, meddela att man kommit överens med det danska fastighetsbolaget Fastighetsnabben, som för närvarande äger Dalahästen, om ett köpeavtal. Enligt avtalet har Fastighetsnabben ansvaret för att Dalahästen rustas och målas, innan Avesta kommun tar över Dalahästen och ansvaret för skötsel och underhåll.

Dalahästen har varit i behov av upprustning sedan en längre tid. Något som har upprört många, både Avestabor och förespråkare för Dalarna.

– Dalahästen är en viktig symbol för Sverige, Dalarna och Avesta. Därför har vi sökt en lösning som innebär att den rustas upp, säger Anders Friberg, kommundirektör, Avesta kommun.

Under år 2017–2018 har därför Avesta kommun och Fastighetsnabben diskuterat hur man kan hitta en gemensam lösning. Idag har båda parter kommit överens och köpeavtalet kommer att skrivas under inom kort. Avesta kommun köper Dalahästen för 1 krona när den rustats och målats.

– Det känns mycket bra att vi nu har en långsiktig lösning på något som engagerat så många Avestabor. Nu blir Dalahästen rustad och målad. Den kan återigen bli den symbol och landmärke som den förtjänar. Det är ett förmånligt köpeavtal för Avestas skattebetalare, och det innefattar det långsiktiga ansvaret för skötsel och underhåll, säger Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande, Avesta kommun.