Nyheter

Nu sätts Öjebyns fortsatta utveckling i fokus

Arbetet med fördjupade översiktsplaner för utveckling av Piteås fem landsbygdscentra har pågått sedan 2016. Nu ska en liknande plan tas fram för Öjebyn, för att säkra stadsdelens framtid som ”blandstad” där boende, handel och verksamheter kan blomma. Solanderskolans verksamhetsområde är ett prioriterat område.

I Öjebyn ska det finnas goda miljöer att växa upp, bilda familj och åldras i. Därför vill Piteå kommun påbörja arbetet med en fördjupad översiktsplan, en utvecklingsstrategi, för Öjebyn – Piteå gamla stad.

Syftet är att säkra Öjebyns funktion som stadsdel i Piteå. Målbilden är en ”blandstad” där planeringen ska styra mot en blandning av boende, handel och verksamheter. Bebyggelseområden ska länkas samman genom ny bebyggelse och grönstrukturer med bra gång- och cykelstråk.

Solanderskolans område är prioriterat. Arbetet innefattar också bostäder, äldreboende,näringsliv, infrastruktur, Öjeby kyrkstad och centrumutveckling. Viktiga perspektiv i arbetet är barn och unga, jämställdhet och integration.

Beslut redan 2016
I översiktsplanen för Piteå kommun som antogs 2016 ingår beslut om fördjupade översiktsplaner för landsbygdscentra, som ska upp för politiskt beslut under hösten. I planen finns också beslut om fördjupade översiktsplaner för tre stadsdelscentra – Munksund, Bergsviken och Öjebyn.

– Nu vill vi sätta igång med arbetet för en utvecklingsstrategi för Öjebyn. Det känns som ett angeläget och viktigt arbete, säger Helena Stenberg, kommunalråd.

Ärendet togs upp i Piteå kommuns Plan- och tillväxtkommitté idag, onsdag 5 september. De ställde sig bakom förslaget att arbetet ska påbörjas. Nu går frågan vidare till Kommunstyrelsen via Samhällsbyggnadsnämnden för politiskt beslut.