Nyheter

Fortsatt stark byggkonjunktur i Göteborg

Den 3 september hölls höstens första fastighetsnämnd. Där rapporterades det bland annat om ett fortsatt ökat bostadsbyggande och starkt konjunktur i Göteborg. Fastighetsnämndens beslutade även att Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder får en markanvisning för att bygga 120 studentbostäder och ny förskola i Kungsladugård.

Under första halvåret i år påbörjades byggande av 2 495 bostäder i Göteborg. Detta är en ökning jämfört med såväl första halvåret 2016 som 2017. Den pågående nybyggnationen har därmed ökat kraftigt.

Vid slutet av första halvåret 2018 pågick byggandet av nästan 7 000 bostäder vilket kan jämföras med 4 000 bostäder vid slutet av första halvåret 2017.

Dessa bostäder kommer att färdigställas successivt beroende på byggstart och byggtakt.

En jämförelse mellan storstadsregionerna, enligt statistik från Statistiska centralbyrån, visar att det fortfarande finns en förhållandevis stark byggkonjunktur i Stor-Göteborg. I vår region ökade antalet påbörjade bostäder under första halvåret 2018 med ca 750 bostäder jämfört med första halvåret föregående år. I Stor-Stockholm minskade antalet påbörjade bostäder med drygt 4 000 bostäder. I Stor-Malmö var antalet påbörjade bostäder oförändrat mellan de båda mätpunkterna.

En ny femvåningsbyggnad i Kungsladugård ska ge plats för cirka 120 studentbostäder och förskola med fem avdelningar. Vid fastighetsnämndens möte 3 september beslutades att Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder (SGS) får en markanvisning för att fullfölja planerna.

Det aktuella området för byggnationen ligger intill Kungsladugårdsskolan vid Birger Jarlsgatan. I dagsläget används marken huvudsakligen för skolgård och parkeringsplatser. Den planerade byggnaden är tänkt att placeras på kommunens mark, men för att genomföra projektet behövs även den intilliggande mark som ägs av SGS tas i bruk, bland annat för att skapa utemiljö för förskolan.

Byggnaden är tänkt att bli en långsmal huskropp med en svag vinkel på mitten, cirka 90 meter mellan gavlarna. Entréplanet kommer att inrymma tre förskoleavdelningar. Dessutom finns här plats för en skolmatsal med kök för Kungsladugårdsskolans elever.

På våning två finns ytterligare två förskoleavdelningar samt studentlägenheter. Övriga studentlägenheter finns på våningarna 3,4 och 5.
Genom att bygga på den mark som nu markanvisats kan befintliga trädalléer behållas och en god miljö skapas.