Nyheter

Färgstark förskola med lekplats på taket

Ny färgglad förskola i Inre hamn invigdes i dag. Förskolan Lotsen, med sin lekfulla runda form och stora utegård på taket, ger barnen möjlighet till lärande i kreativ utomhusmiljö mitt i de centrala delarna av Karlstad.

– På förskolan Lotsen vill vi erbjuda en lekfull plats som inspirerar hjärta och hjärna, skapar nyfikenhet och som bidrar till trygghet och välmående. Det har varit vår ledstjärna i projektet. Lotsen är barnens arena – den är till för dem, säger förskolechef Anna Borgert.

Byggnaden är unik i sitt slag och sticker ut både med sin kulör och utformning. Utegården på taket erbjuder de yngre barnen utmaningar – här finns spännande miljöer att utforska med bland annat vattenlek och växthus för odling. Formen på huset kan med lite fantasi ge tankar till en båt och passande namn är därför – Lotsen.

– Förskolan har fyra avdelningar i två våningar med utegård både på taket och i markplan. Utgångpunkten är att våra miljöer och utrymmen fyller många funktioner och att det är i samspelet mellan miljö, barn och pedagoger som verksamheten och magin uppstår, säger Anna Borgert.

Förskolan blir Karlstads första i korslimmat massivträ vilket ger den sin speciella karaktär och känsla.

– Lotsen ger lärandet i förskolan ett ansikte. Redan på utsidan syns den kvalitet och kreativitet som sedan hela förskolan är fylld av. Hit kommer både barn och personal att längta, säger Gunnar Fast, skolområdeschef, område syd.

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Niklas Wikström (L), invigde med bandklippning.