Nyheter

Anders Borg: De nya finansiella krisen börjar i byggbranschen

Anders Borg, som var moderat finansminister 2006–2014, varnar för att det snart är dags igen för en finansiell kris, skriver Svd Näringsliv idag. Borg tror att Sverige kan råka betydligt värre ut nu än efter Lehman Brothers-kraschen 2008.

– Det skulle vara mycket, mycket svårare att hantera i dagsläget, säger förre finansministern Anders Borg till Svd Näringsliv.

Krisåret 2008 var den svenska byggsektorn relativt liten men har fördubblats som andel av BNP på fem år, enligt Borg.

– Det är där kraschen ligger. Norden utgör ett högriskområde för Europa. Det är ett av de områden där IMF (Internationella valutafonden) målar rött på kartan.

En hembakad kris på bostadsmarknaden skulle vara enklare att hantera än om omvärlden går in i recession igen, enligt Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Bland orosmolnen skräms hon bland annat av Trumpregeringens handelskonflikter, Kinas dolda skuldberg och problemlånen i italienska banker. Fast det som oroar henne mest är att ingen vet vem som sitter med Svarte Petter när alla stora centralbanker börjar strama åt på allvar, med högre räntor och avveckling av alla extraordinära stimulanser.

– Någon kommer att behöva betala för det, säger Annika Winsth till Svd Näringsliv.

Både Finansinspektionen och Riksbanken har länge varnat för att hårt skuldsatta och räntekänsliga hushåll gör Sverige sårbart. Anders Borg håller med, men ser dessutom ett betydligt mindre manöverutrymme nu än för tio år sedan, med hårda politiska motsättningar och svaga svenska minoritetsregeringar.