Nyheter

Guldfärgat parkeringshus med ovanlig ljusinstallation byggs i Vallastaden

Vallastaden växer och Sankt Kors bygger nu ytterligare ett parkeringshus med 412 parkeringsplatser bestående av boende- och besöksparkeringar och 30 laddplatser för elbilar. En ovanlig rörlig ljusinstallation inspirerad av norrsken och havsvågor ska öka tryggheten i byggnaden.

– Vallastaden fortsätter att växa österut mot Lambohovsleden och Valla Gård vilket gör att behovet av parkeringsplatser ökar, både för boende och besökare. Det nya p-huset kommer att ligga i den sydöstra delen av stadsdelen, bredvid Vallastadens skola. Utöver boende- och besöksparkeringar kommer det att finnas laddplatser för elbilar som ska möta den växande efterfrågan, säger Niklas Hallkvist, projektledare på Sankt Kors.

Bygget beräknas vara färdigt i mars 2020 och då står ett modernt parkeringshus med hålad guldfärgad aluminium på plats. I arkitekttävlingen som hölls vann Arkitekter Winell & Jern med motiveringen ”en smart planlösning med plats för flest bilar i en vacker byggnad”.

Ovanlig ljusdesign för ökad trygghet
I parkeringshuset satsas det även på ljusdesign genom en rörlig installation inspirerad av norrsken och havsvågor, som ska ha flera funktioner. Utöver det estetiska ska den även bidra till ökad trygghet och samtidigt förenkla för besökaren att orientera sig i huset. Vanligtvis har ljusinstallationer i parkeringshus bara den estetiska funktionen. I det nya parkeringshuset finns det 2500 ljuspunkter i en och samma installation vilket också är relativt ovanligt för dessa byggnader, liknande installation hittas exempelvis i Mall of Scandinavia i Stockholm.

När parkeringshuset är klart kommer Dukaten Parkering att sköta verksamheten och finnas med i parkeringslösningen LinPark.

Fakta om P-huset:
Färdigt:mars 2020
Består av 11 halvplan, 412 p-platser, 30 laddplatser för elbilar, en verksamhetslokal på 70 m2 på markplan och 2 transformatorstationer
Om byggnaden: Byggnaden står på fast berggrund med hjälp av borrade stålpålar. Fasaden består av hålad guldeloxerad aluminium, 2500 st individuella styrbara armaturer som placeras genomgående i mitten av hela huset
Arkitekt: Arkitekter Winell & Jern
Totalentreprenör: NCC
Byggherre: Sankt Kors. Parkeringen driftas av Dukaten Parkering
Foto: Sankt Kors