Nyheter

Byggstart för Brf Vimpelgården i Kalmar

Det blir ett varierat och levande kvarter med flera olika boendetyper som växer fram i Brf Vimpelgården. 11 av 24 bostäder är sålda bara drygt två månader efter säljstarten och snart är det dags för det första spadtaget i populära Vimpeltorpet.

– Vi ser att det finns ett stort intresse för området och vi är glada över att kunna starta byggnationen. Det känns bra att vi nu även i Kalmar får visa upp vår populära produkt Start Living, säger projektutvecklare Johan Nilsson.

I Kalmar i området Norra Vimpeltorpet är planerna i full gång för de 24 enfamiljshusen i Brf Vimpelgården. Det rör sig om parhus på 107 kvm, kedjehus på 120 kvm samt friliggande villor med boarea på 122 kvm.

– Området Vimpeltorpet har ett mycket fint läge mitt emellan stad och natur. Just nu är vi igång med byggnationen av nio villor i grannkvarteret Kv Vimpelmästaren, där det i dagsläget bara finns två hus kvar. Så vi vet att det här är ett område där många vill bo.

Husen som byggs i Brf Vimpelgården är baserade på OBOS bostadskoncept Start Living, som innebär kostnadseffektiv produktion med en snabb process från bygglov till inflyttningsfärdig bostad.

– Husen är byggda med både stomme och fasad av trä, som är det bästa byggmaterialet man kan använda ur miljösynpunkt. Att vi till största del färdigställer huskropparna i vår fabrik gör att vi får en kortare produktionstid, mer miljösmart materialhantering och en kvalitetssäker produkt. Dessutom är bostäderna i detta fall helt klart prisvärda om man jämför med annan nyproduktion. Vi är riktigt stolta över att vi har Start Living i vår produktportfölj.

Varje projekt som OBOS utvecklar ska innehålla hållbarhetsinitiativ, och i Brf Vimpelgården har man i synnerhet tagit fasta på de sociala hållbarhetsaspekterna genom flera spännande insatser i kvarteret.

– Centralt i området finns en lekyta för barn med ett klättertorn och rutschkana, perfekt för barnen att springa ut till samtidigt som föräldrarna har full koll, säger Johan. Och så tror vi starkt på konceptet med delningsekonomi, varför det kommer att finnas verktygspool i tre gemensamhetsförråd i Brf Vimpelgården.

Eftersom 11 av projektets 24 bostäder nu är sålda har man uppfyllt den säljkvot som krävs för att få byggstarta. Projektet planeras att vara klart för inflyttning redan i september 2019.

– Vi har sett ett stort intresse kring dessa bostäder och det är nya intressenter som hör av sig regelbundet, berättar Johan. Det känns roligt att kunna berätta för dem att vi ska sätta igång att bygga husen och att inflyttningen bara är ett år bort.

Inför framtiden hoppas Johan och hans kollegor på OBOS Distrikt Sydost på fler möjligheter till att bygga bostäder i Kalmar med omnejd.

– Absolut. Vi letar aktivt efter mer mark och söker samarbete med kommunen och andra samarbetspartners i frågan. OBOS byggde bostäder i 161 av Sveriges 290 kommuner under 2017, så styrkan har vi. Nu vill vi bara få mandatet så vi kan ta nästa steg med nya projekt.

Bild: OBOS