Nyheter

Har politikerna glömt varför de själva flyttade hemifrån?

Bostadsbristen hindrar 213 000 unga från att flytta hemifrån.Så varför har man inte löst problemet? Har politikerna glömt varför de själva flyttade en gång i tiden? Boinstitutet och Fler Unga gav sig ut i Almedalen för att höra hur makthavarna tänker.

Sommarlov och semester, tid att njuta och ladda inför hösten, som för många unga innebär ny utbildning eller nytt jobb. Så länge de har någonstans att bo, vill säga.

Mer än varannan person mellan 18-26 år är oroad för att inte hitta en bostad. Det är inte så konstigt eftersom det är bostadsbrist i 8 av 10 kommuner, framförallt bostäder som unga har råd med.

Förutom att det hindrar 213 000 unga som drömmer om ett eget hem, att flytta hemifrån, drabbas samhällsekonomin när unga tvingas tacka nej till arbete och studier, vilket hindrar företag från att växa.

Så varför har politiken inte lyckats lösa problemet? Har politikerna glömt varför de själva flyttade hemifrån?

Förmodligen inte, men som vuxen är det lätt att romantisera över sina egen ungdom. I synnerhet för äldre generationer som växt upp i en tid när det fanns gott om bostäder. Andra har precis som dagens unga erfarenhet av att bo otryggt och dyrt i andrahand, som inneboende eller på rivningskontrakt, men i backspegeln minns det som en kort period och därmed en acceptabel situation.

Skillnaden idag är att det som tidigare fungerat som kortsiktiga nödlösningar, utgör det enda alternativet för många unga även på längre sikt. Såvida de inte haft turen att ha föräldrar som kan hjälpa till med pengar till hyra eller bostadslån.

Men det finns hopp om framtiden, det har många innovativa projekt och kommuner, som lyckats pressa både hyror och priser, visat exempel på. Det som återstår är att partierna i riksdagen enas om en bostadspolitik som är socialt och långsiktigt hållbar för alla, där ungas chanser att flytta för ett jobb eller utbildning inte begränsas av deras ekonomiska förutsättningar. Först då kan ungas dröm om ett eget hem bli verklighet.

På bilden:
Gudrun Schyman intervjuas av Natali Olofson från Fler Unga.