Nyheter

Nya studentbostäder byggs i Lambohov

Stångåstadens helägda dotterbolag, Studentbostäder i Linköping AB, bygger 85 nya studentbostäder i kvarteret Isskrapan i Lambohov, nära Linköpings universitet. Bostäderna kommer att byggas av Skanska och varje studentlägenhet består av ett rum med eget pentry. Studentbostäder kommer att ansöka om statligt investeringsstöd för detta projekt.

Det statliga stödet riktar sig till produktion av små lägenheter och nu när vi har ett lämpligt projekt som uppfyller kriterierna är det naturligt att skicka in en ansökan. Vi vill därmed kunna komma ner på hyresnivåer som är lägre än för tidigare nybyggnadsprojekt, vilket är mycket positivt eftersom vi har levt med en överhettad byggmarknad med mycket stora kostnadsökningar under flera års tid, säger Fredrik Törnqvist, VD Stångåstaden.

Investeringsstödet är inte den enda åtgärden för att komma till rätta med de höga kostnadsnivåerna vid nybyggnation. Under våren lanserade Stångåstaden tillsammans med SABOs Byggherreråd en reformagenda på hur byggandet både kan gå snabbare och bli billigare. Om reformerna genomförs kommer svensk bostadsmarknad att bli betydligt mer tillgänglig genom ökad rörlighet och internationell konkurrens.

– Intresset för denna upphandling har varit stort både från svenska och utländska byggentreprenörer, säger Michael Stenberg, fastighetschef på Stångåstaden. Kontrakt för projektering och uppförande av dessa bostäder har till slut tecknats med Skanska efter utvärdering av totalt nio inkomna anbud.

Efter sommaren påbörjas arbetet med att ta fram underlag för bygglovsansökan. Förhoppningen är sedan att börja bygga under senhösten.