Nyheter

Tredje WTC byggs i Västra Hamnen i Malmö

Precis vid vattnet och med utsikt över Öresundsbron bygger Midroc ett tredje World Trade Center, ett kontorshus i sju plan ritad av arkitekten Anders Blomqvist på Horisont Arkitekter. Här kommer det att finnas kontorsutrymmen från ett våningsplan på 630 kvadratmeter till små kontorsrum för mindre företag. I källarplan blir det omklädningsrum med tillgång till dusch för den som vill kombinera aktiv livsstil med arbete.

– Nu vidareutvecklar vi World Trade Center Malmö med ytterligare en byggnad. Det är den tredje WTC som kommer att ingå som en del av en helhet där vi erbjuder olika typer av kontorslokaler, säger Peter Syrén, vd i Midroc Properties.

Byggnaden uppförs med full sundsutsikt i sju plan, med en takterrass på översta våningen. Den förses med en fasad som skimrar, med spegeleffekter från både himmel och hav.

– Byggnaden är formad som en markant, men höjdmässigt anpassad avslutning på gaturummet. Ursparad i två våningar och framskjuten i gaturummet mot Propellergatan, skapar WTC Propellergatan en spänning i siktlinjen mot hamnen och havet. Volymgestaltningen och fasadmaterialet hämtar inspiration från havets vågspel och hamnbassängen glittrande vattenyta, förklarar Anders Blomqvist som var arkitekt på Horisont Arkitekter när byggnaden skulle ritas. Idag är han sin egen arkitektbyrå.

Enkelt kan byggnaden beskrivas som ett upp- och nervänt ”L” och i förlängningen av Stora Varvsgatan hänger byggnaden, uppstöttad av snedställda pelare, ut mot Propellergatan. I den två våningar ursparade byggnadskroppen samverkar den organiskt formade dubbelkrökta glasfasaden med de snedställda pelarna, vilket ger byggnaden en känsla av liv och rörelse.

– De översta våningarna har utformats med varierande indragningar, som tar sin utgångspunkt i omkringliggande landskap och byggnader, tillägger Anders Blomqvist.

Fasadkompositionen består av ett antal olika sammanflätade geometriska former i ett övergripande system, som har sin underindelning i varje fält med finare linjeföring och geometriska mönster, som kan liknas vid en ”pixlad” reflektion av vattenytans glitter.

Fasadmaterialet är en silverfärgad tredimensionellt formpressad diamantfasetterad granitkeramikplatta. Övriga material i huset är betong, stål och glas i kombination med inslag av svala blågröna toner.

Uthyrningsarbete pågår. Jämte Midroc kommer fastighetskonsultbolaget Croisette att hyra ut de nya kontoren. Croisette kommer också att etablera sig i den nya byggnaden. Övriga hyresgäster är Escandi och Graffiti café.

Fakta:

WTC nybyggda kontor Västra Hamnen Malmö

Byggperiod: oktober 2017 – januari 2019

Byggherre: Midroc

Totalentreprenör: Peab Sverige

Arkitekt: Horisont Arkitekter