Nyheter

Hållbar husgrund med Alba lågenergisystem från S:t Eriks

S:t Eriks har sedan 1979 bidragit till enklare grundläggning med hjälp av Alba-balken. Nu har man utvecklat ett system som tillsammans med Alba-balken är nästan tre gånger så energieffektivt och hälften så tidskrävande som när man använder element av cellplast.

I S:t Eriks lågenergisystem används Albabalken tillsammans med en ny isoleringsplatta som placeras på balkens fasade kant. Det nya systemet ger en grund som är mer än dubbelt så energieffektiv som en i cellplast.

– Vi har gjort cirka 50 arbeten med Albabalken och det har fungerat jättebra. Eftersom man har gjutform, kantbalk och isolering i samma produkt är det både snabbt och smidigt att jobba med Albabalken, säger Mikael Olsson, markchef på Erlandsson Bygg Dalarna.

Tack vare sin tyngd kan Alba-balkarna ställas direkt på marken utan motgjutning. Balkarna har ingjutna lyftöglor som gör att de lätt kan sättas på plats med hjälp av en kran. Det innebär att det är möjligt att lyfta dem på plats direkt från bilen och sedan påbörja fyllningsarbetet.

– Att lägga en grund med Albabalken kan ta så kort tid som 7 timmar, jämfört med drygt 14 som bäst med kantelement i cellplast. Systemet med Alba är dessutom så energieffektivt att det passar utmärkt till passivhus, säger Nils Burell, Key Account Manager på S:t Eriks.