Nyheter

Nya bostäder på Hägerstensåsen

På Hägerstensåsen i Stockholm pågår försäljningen av bostäderna på Stjernströms väg som bäst. Projektet ät tilltalande och utmärker sig genom huskropparnas unika utformning.

 Att skapa ett unikt och estetiskt tilltalande projekt var en självklarhet när arkitekterna på Zin arkitekter skickade in sitt bidrag till markanvisningen på Stjernströms väg i Hägersten år 2013. Man var ute efter att skapa ett eget uttryck och en bostadsbyggnad med en egen identitet.

Puts och trämaterial i kombination utmärker den karaktäristiska fasaden. Själva huskroppen är uppbyggd av enheter som genom inbördes förskjutning bildar en vacker veckad rytm längs gatan.

Huset följer marklinjen och bakomliggande vegetation på ett naturligt sätt. Det gör att det nya bostadshuset smälter väl in i sin omgivning samtidigt som det kaxigt sticker ut med sitt egna formspråk. Genom enheternas förskjutning bildas privata vindsskyddade rum för balkongerna vilket är både snyggt och praktiskt eftersom balkongerna får ett skyddande tak.

På själva hustaket används volymens trappning till en generös takterrass på omkring 60 kvadratmeter med utsikt över Mälaren, som kan utnyttjas av alla boende i huset. Höjden på huset varierar eftersom våningsplanen går från två till sex våningar. Storleken på lägenheterna är mellan ett till fem rum och kök. Antal kvadratmeter ligger mellan 26 och 114 kvadratmeter. Omkring 65 procent av alla lägenheterna får en balkong. Likt tidigare projekt har man även valt att ha en andel generationslägenheter med gemensam ingång men eget badrum samt ett eget pentry. Det blir också fyra stycken generationslägenheter på Stjernströms väg.

– Det finns en efterfrågan på den här typen av lägenheter och det är oftast dem som också går först. De är mer lättsålda än små lägenheter som vi upplever inte är lika attraktiva, konstaterar Paul Reif, på Trumfator AB.

Standarden på lägenheterna är hög med bland annat VH7-kök från HTH, inbyggda maskiner samt stenskivor i köket för att ge några exempel. Stilen är rakt igenom sober och stilren. I och med att man har byggt med ett extra tjockt bjälklag kommer det att bli tystare än normalt mellan våningsplanen. Varje lägenhet har också egen försörjning av ventilation vilket är en ytterligare fördel som skapar ett tystare hus.

I huset kommer det dessutom att finnas ett underliggande garage med 14 bilplatser samt plats för bilpool och handikapparkering. De boende kommer att ha tillgång till inte mindre än två poolbilar som enkelt kan bokas. I medlemskapet för de nyinflyttade ingår förutom poolbilarna även tunnelbanekort samt hemkörning av mat.

– Vi står för medlemskapet i fem år sedan kan bostadsrättsföreningen teckna ett nytt avtal. Det finns många fördelar med denna typ av lösning och det ger ett uppskattat mervärde till de boende.

Och att det är de små detaljerna som gör skillnad är man väl medveten om på xx som välkomnar varje boende med en flaska champagne och choklad. Att det dessutom alltid finns en container tillgänglig för de nyinflyttade är ytterligare en bonus som har fått positiv respons. Tunnelbanan ligger ett stenkast bort och det endast är en 300 meter ner till vattnet adderar extra mervärden precis som den angränsande parken kommunen planerar.

– Här kommer man att få ett ypperligt boende med hög standard i ett väldigt trevligt läge, avslutar Paul Reif.

Fakta

Nybyggnad av bostadsrätter i Hägersten

Tidplan: september 2016–mars 2018

Byggherre: Brf Stjernströms väg 1

Totalentreprenör: Rosento Bygg & Material AB

Arkitekt: Zin Arkitektur

Kostnad: ca 70-90 Mkr