Nyheter

Den nya stoftavskiljaren med cyklonteknik från Festool

Stora mängder damm och spån – till exempel när man slipar spackel eller arbetar med handöverfräsen – sätter igen dammsugarens huvudfilter och minskar därmed sugkraften. Då är Festools nya stoftavskiljare en idealisk lösning eftersom den samlar upp så mycket som upp till 95 procent av dammet innan det hamnar i dammsugaren. Detta avlastar huvudfiltret och garanterar en konstant hög sugkraft.

Tack vare cyklontekniken separerar och samlar den nya stoftavskiljaren CT-VA upp det mesta av det grova och fina dammet innan det ens når dammsugaren.

– Tack vare den speciella cyklontekniken har vi lyckats kombinera ett kompakt format med hög filtreringsgrad. Den dammfyllda luften sugs in i cyklonen och börjar cirkulera därinne. Då kastas dammpartiklarna mot cyklonens väggar och faller, med hjälp av tyngdkraften, ner i stoftavskiljarens behållare, förklarar Gerhard Grebing (chef för testavdelning och kvalitetsuppföljning).

På så sätt kan upp till 80 procent av mineraldammet och upp till 95 procent av det grova dammet, som t ex sågspån, avskiljas och samlas i behållaren – innan det hinner hamna i dammsugaren. Detta avlastar dammsugarens huvudfilter och ger dessutom en konstant hög sugeffekt. Stoftavskiljaren kan användas för dammklass L och M.

De kompakta uppsamlingsbehållarna är enkla att stapla, och de har även bra greppmöjligheter så att man rent och enkelt kan avfallshantera stora dammängder.

– Eftersom konstruktionen är modulär behöver man inte bära stora och tunga behållare. Behållarna är lätta och bekväma att hantera, och det är enkelt att transportera och rengöra dem, berättar Grebing.

För att det ska vara lätt att se dammnivån är både behållare och filtersäckar transparenta. CT-VA ger en enkel och nästan dammfri avfallshantering – och dessutom har man alltid koll på dammnivån.

Den nya stoftavskiljaren fungerar med alla CT-dammsugare 26/36/48 från Festool. ”Vi rekommenderar i synnerhet att man använder stoftavskiljaren för arbete med fint mineraldamm, till exempel med långhalssliparna PLANEX och PLANEX easy, diamantslipen RENOFIX RG 130 samt renoveringsfräsarna RENOFIX RG 80 och RG 150. Även när man jobbar med handöverfräsen OF 2200, cirkelsågen HK 85, svärd- och isoleringssågarna IS 330, SSU 200 och den nya batteridrivna isolersågen ISC 240 bildas stora mängder fräs- och sågspån”. Ett extra eluttag gör det möjligt att ansluta plug-it sugslangen eller ett elverktyg.