Nyheter

Tre projekt i finalen om Svenska Ljuspriset

Idag presenterades finalisterna till Svenska Ljuspriset, som delas ut för 26:e gången. Det är en tuff konkurrens mellan de tre projekt som tagit sig till finalen. En sak står dock redan klart, det prestigefyllda priset kommer att hamna i Stockholm i år.

Svenska Ljuspriset är ett årligt pris som delas ut för att belöna ett projekt där ljus använts på ett framgångsrikt sätt för att skapa en visuell upplevelse i samspel med arkitekturen. Syftet är att uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och att lyfta fram den höga nivån av ljusdesign i Sverige.

Årets finalister är:
Grand Hôtel, Vinterträdgården, Stockholm
Restaurant Frantzén, Stockholm
Scandic Downtown Camper, Stockholm

Vinnaren tillkännages vid en prisutdelning i samband med Ljusdagen den 5 september 2018 på Berns Salonger i Stockholm.

Fakta om Svenska Ljuspriset:
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling arrangerad av de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västljus och Svenska Belysningssällskapet, i samarbete med tidningen Ljuskultur.

Tävlingen syftar till att uppmärksamma den höga nivån av ljusplanering i Sverige och vill lyfta fram projekt där ljus och belysning på föredömligt sätt förstärker anläggningens funktion och arkitektur. Juryn bedömer såväl visuella, estetiska, funktionella, tekniska, som driftsekonomiska aspekter.

Tävlingen arrangeras nu för 26:e året i rad. I årets tävlingsomgång tävlar projekt som är färdigställda under 2017 i Sverige.

På bilden:
Restaurant Frantzén i Stockholm är en av tre finalister i tävlingen Svenska Ljuspriset i år. Tävlingen avgörs den 5 september under Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm.
Foto: Erik Lefvander